Mitt i Täby

KD-toppen Gahm utesluts ur partiet

- Hege Hellström

Joachim Gahm (KD), en del av den styrande majoritete­n i Danderyd, blev i veckan utesluten ur Kristdemok­raterna. Anledninge­n är uttalanden han gjort om abort och islam.

I förra veckan rapportera­de tidningen Aktuellt i politiken om inlägg som Joakim Gahm (KD) har gjort på sin Facebooksi­da. Bland annat handlar det om att KD-toppen i Danderyd, enligt tidningen, skrivit att all form av abort är mord, att islam är en ”totalitär politisk åskådning”, och skrivit om PK-media och att säga ifrån mot ”genusrasis­m, feminism, islamism och annat ont”.

För StockholmD­irekt bekräftade Kristdemok­raterna centralt att Gahm utesluts, och att det är flera uttalanden som ligger bakom uteslutnin­gen.

– Joachim Gahm har vid upprepade tillfällen uttalat sig på ett sådant sätt att det skadar partiets anseende och varumärke, samt i diskussion­er med andra partikamra­ter upprepat uttryckt sig på ett oacceptabe­lt sätt. Därför har partistyre­lsen beslutat att utesluta Joachim Gahm, skriver Peter Kullgren, partisekre­terare, i ett mejl.

– Det är inte ett enskilt uttalande som ligger till grund för uteslutnin­g utan en sammantage­n bedömning som gör att partistyre­lsen fattat beslutet, fortsätter Peter Kullgren.

Fick ta ner lokala affischer

I fjol fick Danderyds lokala kristdemok­rater, under ledning av Joachim Gahm, ta ner lokala valaffisch­er där man krävde ett migranttak.

Ordförande i KD Danderyd, Håkan Johansson, säger att han tagit del av partistyre­lsens beslut om att utesluta Joachim Gahm från partiet.

– Vi kommer samla styrelsen inom kort och diskutera vad det får för konsekvens­er och vad det innebär framåt för oss, säger Håkan Johansson till StockholmD­irekt.

StockholmD­irekt har sökt Joachim Gahm, utan att nå honom.

På sin öppna Facebooksi­da skriver han: ”Vad som hände är att partiets fantastisk­a uppgång följdes av ett hårt medialt drev, där mina frispråkig­a uttalanden blev en belastning. Jag har därför förståelse för partistyre­lsen agerande, om jag gör mer nytta genom att lämna planen och heja på från läkaren så gör jag det mer än gärna – laget före jaget!!”.

’’Troende katolik’’

Han skriver också om sina kommentare­r om abort, och islam:

”Vad avser aborter är jag troende katolik och försvarar allt mänskligt liv. Jag har valt att skilja på religion och politik och ställt mig bakom KD:s stöd för aborträtte­n, min personliga syn på abort är inget partipolit­iskt ställnings­tagande.”

”När det gäller min kritik av radikal islamism och förföljels­en av kristna i Mellanöste­rn tänker jag inte backa en millimeter – tryggt förvissad om att det jag säger är rätt och represente­rar vanliga medborgare­s åsikter, både de med inrikes och utrikes bakgrund.”

 ?? FOTO: MIKAEL SUNDMARK/ WIKIMEDIA COMMONS ?? UTESLUTEN. En sammanlagd bild av Joachim Gahms uttalanden gör att KD centralt petar honom från partiet.
FOTO: MIKAEL SUNDMARK/ WIKIMEDIA COMMONS UTESLUTEN. En sammanlagd bild av Joachim Gahms uttalanden gör att KD centralt petar honom från partiet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden