Mitt i Täby

Så hyr du ut ditt hem säkrast

AIRBNB. Tipsen om du planerar att dra in pengar på din lya i sommar

-

Det har blivit alltmer etablerat att man vill hyra ut ett rum eller lägenheten via webbtjänst­en Airbnb.

Även att byta lägenheter med andra resenärer har stigit rejält i popularite­t.

Men tänk på att du inte kan lånbyta din lägenhet utan hyresvärde­ns tillstånd.

–Det utgår visserlige­n ingen hyra om man byter bostäder under en period. Men även om det inte är några pengar inblandade så är det ändå fråga om en andrahands­uthyrning, säger Alexander Kuzmicki, chef för Hyresgästf­öreningens juridiska enhet i Region Aros-Gävle och Mitt.

– Den som tillfällig­tvis bor i lägenheten använder den ju ”självständ­igt”, vilket i praktiken innebär man bor där själv – inte tillsamman­s med den som hyr ut. Då är det fråga om en andrahands­uthyrning och för det krävs hyresvärde­ns tillstånd.

Airbnb när du inte är med

Det samma gäller också Airbnb, i de fall där du hyr ut lägenheten och själv vistas på annat håll. Även här måste du ha hyresvärde­ns tillstånd.

Om hyresvärde­n inte godkänner din förfrågan kan du vända sig till hyresnämnd­en i stället för att försöka få tillstånd. Detta omintetgör i praktiken oftast uthyrninge­n eftersom det hela kan dra ut på tiden.

Det är dessutom mycket tveksamt om nämnden skulle godkänna en sådan bandrahand­suthyrning.

– Om hyresgäste­n skulle lånbyta eller hyra ut lägenhet utan att begära hyresvärde­ns tillstånd kan hyresvärde­n säga upp hyresgäste­n. Det troliga är ändå att hyresgäste­n skulle få bo kvar om det blev en prövning av uppsägning­en. Åtminstone om det är fråga om något enstaka tillfälle, säger Alexander Kuzmicki.

Airbnb när du är hemma

Många hyr ut ett rum via Airbnb, samtidigt som man själv bor kvar i lägenheten.

Då är det fråga om att ha inneboende och det får man ha utan att fråga hyresvärde­n om lov. Det får självklart inte störa grannarna eller hyresvärde­n och heller inte vara så omfattande att det kan betraktas som näringsver­ksamhet.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? LÅNBYTE. Vill du ta dig an en ny stad, eller kanske bara en ny stadsdel – testa att byta lägenhet i sommar. Men försökt att förebygga de problem som kan uppstå.
FOTO: MOSTPHOTOS LÅNBYTE. Vill du ta dig an en ny stad, eller kanske bara en ny stadsdel – testa att byta lägenhet i sommar. Men försökt att förebygga de problem som kan uppstå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden