Mitt i Täby

HET RESA. Så ska SL tackla värmen på buss och tåg i sommar.

SVETTIGT. Svalare på bussarna i år – men AC dröjer på Roslagsban­an

- Michael Toll Hege Hellström Maria Svensson

I juni, juli och augusti blir SL alltid överösta med klagomål från resenärer som upplever temperatur­en i SL:s fordon som smått outhärdlig. Värst brukar det vara på Roslagsban­an, bussar och pendeltåg.

Stora plåt- och fönsterpar­tier gör att temperatur­en snabbt kan röra sig upp mot 30-strecket när det är stark sol som steker på utsidan.

Fler svala bussar

Vallentuna får en ny operatör i sommar. Det är Transdev som ska köra bussarna i Vallentuna och Märsta. Till det ändamålet finns 92 nya bussar med AC och 35 äldre bussar.

– I de äldre bussarna är det korsdragsp­rincip som gäller. Vi försöker sprida ut dem och använda dem så lite som möjligt, säger Mats Eriksson, pressjour på Transdev.

I Täby och Danderyd fortsätter Arriva att köra bussarna.

– 90 procent av bussarna har AC, och resterande tio procent byggs om så när sommaren kommer på riktigt har 100 procent av bussarna AC, säger Izhak Dan, kommunikat­ör på Arriva.

Svårt att cirkulera

Problemet vid varmt väder är att den kylda luften får svårt att cirkulera när det är mycket folk på bussarna och tågen.

När det är varmt blir det också fuktigt i luften och kylaggrega­ten i AC:n frostar och får isbildning på kylrören, vilket gör att effekten blir den motsatta och AC:n bildar varmluft istället.

– Det är ett problem som vi har svårt att göra något åt. Systemet fungerar helt enkelt inte när det blir för varmt. Det finns inget vi kan göra, säger Claes Keisu, presskommu­nikatör på SL.

Rullgardin­er på tåg

Roslagsban­an saknar helt AC.

En av tågresenär­erna som vi pratar med lyfter samtidigt att rullgardin­erna, som kan hindra den gassande solen, inte alltid fungerar på tågen.

– Gardinerna ska fungera, det ska personalen se till och kanske dra ner dem i förväg. Det är meningen. Sedan kanske det finns anledninga­r till att det inte alltid funkar, säger Claes Keisu.

Nya tåg med AC

Något att se fram emot är de nya tågen som ska börja rulla på Roslagsban­an, som kommer att vara utrustade med luftkondit­ionering. Leveransen av det första av de 22 fordonen kommer att ske höst/vinter 2020. Det första fordonet testas på banan i ett halvår innan det sätts i trafik. Övriga tåg ska levereras successivt, och alla ska vara på plats år 2024.

Värst för chaufförer­na

Förra sommaren uppmättes temperatur­en i en av SL:s bussar till 36,7 grader. SL själva gör inte inga egna värmekontr­oller men gissar på att det är värst i bussar, därefter sannolikt på äldre lokaltåg som till exempel Roslagsban­an, sedan pendeltåg. Minst varmt är det enligt SL troligtvis i tunnelbana­n eftersom den går stora delar under jord.

– Vi vet att det kan bli olidligt varmt i en buss som rullar i stekande sol under en väldigt varm sommardag. Värst är det för förarna som sitter i bussen i många timmar, säger Claes Keisu.

Gardinerna ska fungera, det ska personalen se till och kanske dra ner dem i förväg. Det är meningen.

 ??  ??
 ??  ?? INGEN AC. Flera bussar ska bli svalare
INGEN AC. Flera bussar ska bli svalare
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden