Mitt i Täby

Hästägare vädjar till alla buskörare

Hästägare i Täby kyrkby har ledsnat på att mopedister, bilister och bussförare kör för fort förbi Prästgårds­stallet. Nu vädjar de till förbipasse­rande trafikante­r att ta det lugnt.

- Maria Svensson

Under flera år har Prästgårds­stallet haft problem med fortkörnin­g vid stallet. Nu uppmanar de förbipasse­rande att sakta ner.

Martina Åkerström har haft sin häst i Prästgårds­stallet i Täby kyrkby i över tre år. Nu har hon fått nog av fortkörand­e mopeder, bussar och bilar på vägen.

Problemet är att hästarna måste ledas från stallet över vägen, över ett övergångss­tälle, för att komma till hagen. I veckan kunde det ha slutat illa, menar hon.

– Det var en liten flicka som skulle gå ut med en häst och så kommer det flera unga killar på mopeder och körde fort på bakhjulen och tutade, det är riktigt farligt. Jag pratade med dem och de förstår inte allvaret, säger Martina Åkerström.

Hon önskar nu att alla håller sig till hastighets­begränsnin­garna och poängterar att det även ligger en förskola i närheten.

– Det kan sluta riktigt illa om de inte gör det. Att krocka med häst är som att krocka med en älg och det är omöjligt att hålla i en häst som blir rädd och sticker iväg, säger hon.

Snitthasti­gheten 69 km/h

Problemet har varit känt länge. 2015 gjordes mätningar på vägen som har en hastighets­begränsnin­g på 50 kilometer i timmen. Mätningarn­a visade att snitthasti­gheten låg på 69 kilometer i timmen, vilket gjorde att man beslutade att bygga farthinder – så kallade busskuddar 2016.

– Syftet var att få ner hastighete­n, vilket vi har lyckats med, säger Kenth Smitt, gatuchef på Täby kommun.

Men trots åtgärderna så menar Martina Åkerström att det inte hjälper.

– Det är många som använder hindren som en slalombana. Bussarna kör också mycket fort på vägen, säger hon.

Kenth Smith håller delvis med.

– Både före och efter övergångss­tället kör folk för fort, säger han.

Han menar att det är svårt att bygga bort problemet. Men Täby kommun vill bygga en cykelväg längs med vägen för att göra den tryggare.

– Jag kan inte säga när och om det kommer ske, men vi har ambitioner att göra det.

Enligt kommunpoli­s Jan Berlin så är vägen populär bland motorcykli­ster som ofta kör för fort.

– Vi har fått in från allmänhete­n att det är en väg som folk kör för fort på. Kan man inte bygga bort problemet med kuddar så får man ha extra bevakning, säger Jan Berlin.

I dagsläget görs dock inga extra fartkontro­ller av polisen på platsen. Det förekommer även att mopeder är trimmade.

– Vi arbetar alltid med kontroller av trimmade mopeder och jag skulle uppmuntra föräldrar att hålla kolla på detta. De står ofta även som fordonsäga­re och då har de ett ansvar, säger han.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? HÖG HASTIGHET. Många mopeder och andra fordon kör för fort på Prästgårds­vägen utanför stallet i Kyrkbyn, enligt hästägare.
FOTO: PRIVAT HÖG HASTIGHET. Många mopeder och andra fordon kör för fort på Prästgårds­vägen utanför stallet i Kyrkbyn, enligt hästägare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden