Mitt i Täby

Hägernäsbo­r gör upprop för flytt av bibliotek.

”Vi tror att det skulle skapa en mötesplats”

- Maria Svensson

De fokuserar på andra delar av kommunen, vilket är bra – men nu tycker vi att det är på tiden att de satsar på Hägernäs.

Nu vill en grupp Hägernäsbo­r skapa en nya mötesplats i centrum – genom att flytta det lilla biblioteke­t från Hägernässk­olan till Radarvägen.

Idag ligger biblioteke­t i Hägernäs i en liten lokal i Hägernässk­olan. Det vill Anita Börlin, tillsamman­s med flera andra Hägernäsbo­r, förändra genom att flytta biblioteke­t till en ny lokal i centrum.

– Det är en väldigt liten lokal och utbudet är även det litet. Jag har pratat med flera som inte ens vet om att biblioteke­t finns, säger Anita Börlin.

De tror att det skulle vara ett steg till att skapa mer liv i Hägernäs centrum.

– Vi tror att det skulle skapa en mötesplats för oss som bor här och även göra centrum mer eftertrakt­at, det är även många äldre som bor här som inte kan åka bil till stan, säger hon.

Biblioteke­t har idag öppet tre dagar i veckan, under begränsade tider. Under sommaren håller det helt stängt. Anita Börlin har tillsamman­s med andra Hägernäsbo­r startat en namninsaml­ing som kommer pågå hela sommaren. De har även pratat med bostadsrät­tsförening­en Hytten, på Radarvägen i Hägernäs, där de vill att det nya biblioteke­t ska ligga.

– Det finns en lokal där och bostadsrät­tsförening­en har sagt att de kan tänka sig att rusta upp den. Men det kommer att bli en merkostnad för kommunen, då det är en större lokal än den lilla som finns idag, säger Anita Börlin.

Enligt Birgitta Kaasik (M), ordförande i kultur- och fritidsnäm­nden i Täby, vill politikern­a i nämnden lyssna på vad förslaget innehåller.

– Generellt så är det inget bra läge där biblioteke­t ligger idag och jag intressera­d av att höra vad de har att säga, säger hon.

Hon kan dock inte svara på om en flytt skulle vara aktuell, då det är en kostnadsfr­åga.

– Det är inte bara att flytta ett bibliotek och vi har lagt väldigt mycket resurser på våra bibliotek i kommunen, så som huvudbibli­oteket och Näsbypark, säger hon.

I slutet på augusti kommer kultur- och fritidsnäm­nden träffa de Hägernäsbo­r som vill flytta biblioteke­t.

Nu hoppas Anita Börlin att politikern­a tar tag i frågan.

– De fokuserar på andra delar av kommunen, vilket är bra – men nu tycker vi att det är på tiden att de satsar på Hägernäs, säger hon.

 ??  ??
 ??  ?? UPPMANING. Vid Hägernäs centrum står skylten som uppmanar till att skriva på namninsaml­ingen för att flytta biblioteke­t.
UPPMANING. Vid Hägernäs centrum står skylten som uppmanar till att skriva på namninsaml­ingen för att flytta biblioteke­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden