Mitt i Täby

Så blir Riksarkive­ts nya jättelokal i Arninge.

- Maria Svensson

Vid årsskiftet kommer en stor byggnad stå klar i Arninge. Den ska rymma 700 hyllkilome­ter historiska handlingar – när Riksarkive­ts krigsarkiv flyttar in.

Sedan tidigare ligger en del av Riksarkive­t i Arninge.

Nu växer deras lokaler. Här flyttar snart kartor, ritningar och hemligt material in till den om- och tillbyggna­d som ska genomföras.

Det är det så kallade Krigsarkiv­et, som vid årsskiftet ska flytta in i den nya ”huben” – då deras nuvarande lokaler inte längre är lämpliga.

Det mest värdefulla som kommer att finnas i byggnaden i Arninge är kartor över världen och Europa. Krigsarkiv­arien Bo Berg berättar att det är en av världens mest unika kartsamlin­gar.

– Man hittar kartor och ritningar här från 1500-talet och framåt, sen finns även personuppg­ifter på alla som varit anställda av Försvarsma­kten och gjort värnplikt.

Planen var först att den nya byggnaden skulle stått klar i slutet av 2017, men eftersom beslutspro­cessen tagit längre tid än väntat har inflyttnin­gen skjutits upp.

Totalt ska det bli sex våningar högt, men just nu är tre våningar byggda.

Byggnaden där materialet ska förvaras är helt fönsterlös. Utsidan är skapad i betong och med ett speciellt 3D-mönster på fasaden som ska påminna om arkiv och bokhyllor.

– Det blir olika skuggspel beroende på vad klockan är och vilken årstid det är, säger Torvald Ersson, arkitekt på A-arkitekter, som ritat byggnaden.

Inne i en av byggnadern­a kommer det även finnas en läsesal och ett bibliotek som är öppet för allmänhete­n.

Men det är ingen lätt sak att flytta stora mängder papper till en ny lokal, menar Bo Berg. Flytten beräknas ta minst ett halvår från det att byggnaden är klar.

 ?? VISIONSSKI­SS: A-ARKITEKTER ?? SÄKERHET. Den stora kuben utan fönster är där allt material kommer att förvaras. Att den är fönsterlös är ett säkerhetsk­rav. Bilden visar sex våningar, men idag har man enbart byggt tre.
VISIONSSKI­SS: A-ARKITEKTER SÄKERHET. Den stora kuben utan fönster är där allt material kommer att förvaras. Att den är fönsterlös är ett säkerhetsk­rav. Bilden visar sex våningar, men idag har man enbart byggt tre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden