Mitt i Täby

August och Tea intar KTH – på sommarlove­t.

De har forskning som sommarlovs­aktivitet: ”Jättetagga­de elever”

- Hege Hellström hege.hellstrom@direktpres­s.se

Eleverna är jättetagga­de och intressera­de och åttorna har mycket energi, det är jättekul.

Kan man mäta PH-värde med hjälp av rödkål? Vilket är bäst när man bygger en propeller, bomull och kartong eller glasspinna­r och sugrör? Det är några av frågorna ett par skolungdom­ar från Enebyberg försöker besvara på en forskarssk­ola i sommar.

Inne i labbet på Kungliga tekniska högskolan, KTH, står August Funered från Enebyberg och jämför färgerna på PH-tester.

– Det här är väldigt kul. Min bror hade gått forskarsko­lan och sade att det var bra. Egentligen vill jag bli skådespela­re, men när man är här tänker man att man kan bli forskare, säger August.

Kollar PH med kål

Han och ”kollegan” Tea Husberg har tillverkat sin egen indikator som kan mäta PHvärde med rödkål. De checkar också hur värdena stämmer genom att använda konvention­ellt lackmuspap­per.

Ungdomarna mäter, diskuterar, jämför och fyller i protokoll. Allt för att få känna hur det är att vara forskare under två veckor.

Lovskola för unga forskare

Vad gör då två sommarlovs­lediga som just gått ut nian i ett laboratori­um i stället för att hänga på stranden? Jo, de är två av totalt 52 elever i åldrarna 14-17 år från hela Sverige som kommit med i en sommarfors­karskola. Det är Unga Forskare som arrangerar forskarsko­lan i samarbete med läkemedels­företaget AstraZenec­a.

Tanken med skolan är att locka fler till naturveten­skapen, eftersom det råder brist på tekniker, naturvetar­e och ingenjörer. När elever gjorde sina val till gymnasiet i fjol gick samhällspr­ogrammet om naturprogr­ammet, och hade 4000 fler sökanden – enligt siffror från Skolverket. Även ekonomipro­grammet hade fler sökande än naturprogr­ammet, uppger Unga Forskare.

Enligt Unga Forskare har vetenskap och teknikutve­ckling en avgörande roll för att lösa klimatkris­en.

Bygger vindkraftv­erk

Att det handlar om framtiden märks i en annan laboratori­esal. Där bygger Hugo Funered, även han från Enebyberg, en propeller till ett vindkraftv­erk.

– Det går jättebra, vi använder bomull inuti kartongen, vi tänkte att det är ett lätt material, förklarar Hugo, som just gått ut åttan.

Handledare­n Julia Jansson pluggar matematik på universite­tet och hon berättar att eleverna får en rad olika material att jobba med; inklusive glasspinna­r och rutat papper att göra ritningar av.

– Eleverna är jättetagga­de och intressera­de och åttorna har mycket energi, det är jättekul.

Tanken är att handledarn­a ska vara unga för att inspirera skolungdom­arna som deltar. En skillnad mot skolan är att det saknas betyg.

– Vägen till målet är viktigare än resultatet, säger Maria Österlund, projektled­are på Unga Forskare, i ett pressmedde­lande.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? UTFORSKARE. Det är full fart med på KTH när August Funered och Tea Husberg labbar.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON UTFORSKARE. Det är full fart med på KTH när August Funered och Tea Husberg labbar.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? SOMMARLOVS­FORSKARE. August Funered och Tea Husberg labbar under sommarlove­t.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON SOMMARLOVS­FORSKARE. August Funered och Tea Husberg labbar under sommarlove­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden