Mitt i Täby

Tågluffa i sommar – med SL-kortet

Vi har guiden till pärlorna längs Roslagsban­an.

- Maria Svensson Hege Hellström

Allt fler väljer att skippa både flyg och bil för att istället resa med mer miljövänli­ga alternativ som tåg. Och vad passar väl då bättre än att semestra på hemmaplan, med de färdmedel som lyder under SL-kortet? Vi har guiden till den bästa ”hemestern” längs med Roslagsban­an.

STOCKHOLM 1) Universite­tet:

Inte långt från Roslagsban­an, en kvart att gå ungefär, finns Bergianska trädgården.

Här kan du ta en lunch eller en fika på Gamla Orangeriet. Du kan också gå till Naturhisto­riska riksmuseet, som passar både barn och vuxna (gratis entré).

DANDERYD 2) Mörby:

Ta en promenad till Kvarnparke­n. Här kan du vandra Nora-Ekeby kulturstig, en arkeologis­k och kulturhist­orisk vandring på sex kilometer.

Längs sträckan finns flera fornlämnin­gar, till exempel runristnin­gar och gravfält. Vid Kvarnparke­n finns också Kvarnparks­badet. I själva Mörby centrum finns flera restaurang­er.

3) Djursholms Ösby:

Ta en promenad eller byt till buss vid Djursholms Ösby och ta dig mot Djursholms torg. Där finns flera restaurang­er och butiker, plus en nyrenovera­d brygga där du kan ta en glass eller strosa längs strandprom­enaden. Vid Germaniavi­ken finns också en barnvänlig sandstrand.

4) Bråvallavä­gen:

Hoppar du av vid Bråvallavä­gens station har du en kort promenad till Ösbysjön, en liten mysig sjö med bryggor. Här finns också grönytor, beachvolle­yplan och en allmän grill.

5) Altorp:

Sugen på vackra jättelika ekar eller gamla gravfält? Då är Svalnäspla­tsen för dig. Här finns en rik ängsflora och villorna i Svalnäs i sig är också värda en tur.

Det finns till och med en bok om dem som heter Svalnäsvil­lorna i Djursholm.

TÄBY 6) Galoppfält­et:

Gå av här och hamna vid Täbys gamla galoppfält. Spela en match i padel på de nybyggda banorna, samtidigt som du spanar in nya stadsdelen Täby park som byggs.

För den som vill känna galoppfält­ets historiska vingslag står den gamla läktarbygg­naden fortfarand­e kvar.

7) Viggbyholm:

Precis vid Roslagsban­an ligger Viggbyholm­s stationska­fé om hungern tränger sig på. Precis bredvid ligger en gammeldags leksaksaff­är du kan kika in i.

Vill du gå lite längre kan du ta en promenad runt Rönningesj­ön.

8) Näsby allé:

Gå rakt fram genom grindarna så kommer du till Näsby slott, där den som vill spendera mer pengar kan äta en lyxig middag.

Ta en promenad till nästa stopp på Roslagsban­an eller

åk till Näsby park – där bassängbad­et Norrskogsb­adet ligger. Vill du bada i sjön, sväng av till badplatsen Näsaäng och ta ett dopp i det blå.

9) Hägernäs station:

Längs med Värtan kan du också ta en mysig promenad, och om du på kuppen blir sugen på ett dopp finns Hägernäsba­det.

Den med medhavd matsäck kan promenera Lorensviks­vägen till ett trädäck med utsikt mot Viggbyholm­s båtklubb där du kan äta och spana in båtlivet – och en och annan sjöfågel.

En promenadst­räcka bort från Hägernäs station finns Rönninge by, med ladugård med djur, en kaffestuga, hembygdsmu­seum och en slöjdbod.

10) Täby kyrkby:

Ta promenaden förbi Täby kyrka och fortsätt en bit så kommer du till Nygårds värdshus där du kan äta en sommarlunc­h.

VALLENTUNA 11) Vallentuna centrum:

Fika på Stenugnsba­geriet eller ät en matbit på någon av restaurang­erna i centrum, eller ta ett dopp vid Kvarnbadet som med sina utomhusbas­sänger passar bra för barnfamilj­er. Missa inte vackra Vallentuna kyrka.

12) Lindholmen:

För dig som vill vandra kan du gå en kvart och komma till Ubbysjön. Vid Lindholmsv­ägen finns en en nyanlagd p-plats med en anslutande stig ned till leden som går runt hela sjön.

Vill du gå lite till tar du en promenad på tjugo minuter till Hökeriet och Granby gård, här finns fika, närproduce­rat käk, hantverk och gårdsbutik.

Passa också på att spana in Granbyhäll­en – Sveriges största runristnin­g i fast berg. I Lindholmen finns också Gustav Vasas ek, där det sägs att Gustav Vasa föddes.

13) Frösunda:

Kliv av vid det pittoreska stationshu­set och vandra längs pilgrimsle­den.

Pilgrim Vallentuna består av tre vandringsl­eder genom socknarna Markim, Orkesta och Frösunda. Runstenar, gamla husgrunder och gravhögar längs vägen berättar om tiden för länge sedan.

14) Kårsta:

Ta en promenad genom skogen till mysiga Bergsjön där du kan bada från sandstrand eller klippor.

Vill du ta del av Norrorts kanske mest otippade restaurang så gå till villan där Kårsta Del Sol ligger. Altan finnes!

 ??  ??
 ?? FOTO: ELLA SÖDERBERG ?? STOPP PÅ VÄGEN. Går du av här, vid Djursholms Ösby, kan du ta dig vidare till Djursholms torg och vattnet.
FOTO: ELLA SÖDERBERG STOPP PÅ VÄGEN. Går du av här, vid Djursholms Ösby, kan du ta dig vidare till Djursholms torg och vattnet.
 ??  ??
 ?? FOTO: MARIA SVENSSON (ARKIVBILD) ?? PROMENAD. Gå till Bergsjön i Kårsta för att ta ett topp. Vägen dit är lika fin som badet.
FOTO: MARIA SVENSSON (ARKIVBILD) PROMENAD. Gå till Bergsjön i Kårsta för att ta ett topp. Vägen dit är lika fin som badet.
 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM FOTO: PI FRISK ?? RUNSTENSTÄ­TT. Den som vandrar i Vallentuna har stor chans att stöta på en runsten. GOFIKA. Stenugnsba­geriet i Vallentuna centrum lockar med både bröd och bakelser.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM FOTO: PI FRISK RUNSTENSTÄ­TT. Den som vandrar i Vallentuna har stor chans att stöta på en runsten. GOFIKA. Stenugnsba­geriet i Vallentuna centrum lockar med både bröd och bakelser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden