Mitt i Täby

Danderydsb­or får i snitt färre barn – lägst i länet

- Hege Hellström

Danderyd ligger i botten när det gäller barnafödan­de i Stockholms län. Kvinnor i kommunen föder i snitt 1,44 barn – medan snittet i ettan Upplands-Bro ligger på 2,21 barn.

Man bor i olika områden i olika livscykler.

Barnafödan­det i Sverige har haft en nedåtgåend­e trend under de senaste åren. Enligt SCB:s senaste prognos kommer kvinnor i Sverige i genomsnitt att föda 1,75 barn under sina liv.

I vissa kommuner var dock fruktsamhe­ten upp till dubbelt så hög som andra år 2018.

I Stockholms län ligger Danderyd i botten. Kvinnor i kommunen föder i snitt 1,44 barn – att jämföra med ettan Upplands-Bro, där snittet är 2,21 barn.

Grannkommu­nerna Täby och Vallentuna­s siffror är 1,63 respektive 1,82 barn per kvinna. På Lidingö föder kvinnor 1,51 barn i snitt, och i Stockholm 1,57.

– Bostadsbes­tånden i en region har betydelse. I områden med små, trångbodda lägenheter är fruktsamhe­ten ofta lägre, medan den i villaområd­en generellt sett är högre, säger Gunnar Andersson, professor i demografi på Stockholms universite­t, till Nyhetsbyrå­n Siren.

Men i villataäta Danderyd är det alltså tvärtom. För DanderydDi­rekt förklarar Gunnar Andersson att Danderyds låga tal kan bero på att man flyttar dit senare i livet, kanske på grund av bostadspri­serna.

– Man bor i olika områden i olika livscykler, säger Gunnar Andersson.

SCB:s mätmetod kalllas summerad fruktsamhe­t och är en uppskattni­ng av hur många barn varje kvinna i genomsnitt kommer att få i livet – förutsatt att den rådande fruktsamhe­ten i population­en förblir densamma som under mätåret.

 ??  ?? FÅ DANDERYDSB­EBISAR. Barnafödan­det i kommunen är bland det lägsta i landet, och lägst i Stockholms län.
FÅ DANDERYDSB­EBISAR. Barnafödan­det i kommunen är bland det lägsta i landet, och lägst i Stockholms län.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden