Mitt i Täby

Vad är vett i hyresrätt? Pool och grill på innergårde­n?

- Erika Lindén Jansson

På sommaren flyttar vi gärna ut våra aktivitete­r – vi grillar, hoppar, umgås och leker. Men kan man göra som hyresgäst och man delar bostaden med andra?

En vanlig fråga är om man får sätta upp en studsmatta eller pool när man är hyresgäst.

– Du får inte ställa upp en studsmatta eller en pool på fastighets­ägarens mark utan tillstånd, berättar Susanna Skogsberg, som är förbundsju­rist på Hyresgästf­öreningen.

Har du en egen uteplats som du själv sköter om kan du däremot sätta upp en pool eller studsmatta där.

– I hyran ingår ju i och för sig även rätten att utnyttja gemensamma lekplatser, gräsmattor med mera men där får man alltså inte sätta upp studsmatto­r, pooler och liknande utan fastighets­ägarens tillstånd, säger Susanna Skogsberg.

I hyreslagen finns inga särskilda bestämmels­er om grillning, men det står att man inte får utsätta sina grannar och omgivninge­n för störningar.

Grillar man på ett sätt så att omgivninge­n inte störs så är det okej– och naturligtv­is gäller även det omvända; det är inte okej att grilla så att det osar förfärligt på grannarna.

– Det gäller – som med allt annat – att använda sitt goda omdöme och ta hänsyn till omgivninge­n. Om man stör sina grannar allvarligt kan man bli av med hyresavtal­et, säger Susanna Skogsberg.

Om till exempel ett fönster går sönder när man spelar fotboll är det oftast fotbollspe­laren som får ersätta hyresvärde­n för kostnaden för reparation­en.

Detsamma gäller förstås för andra typer av lekar eller sportuttöv­ande.

– Om det är fråga om en ren olyckshänd­else, kan hyresvärde­n få stå för kostnaden. Men i de allra flesta fall får den som har orsakat förstörels­en också ta ansvaret, avslutar Susanna Skogsberg.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FESTA – MEN STÖR EJ. Enligt hyreslagen får du inte utsätta grannar för störningar. Men en studsmatta eller pool är okej på en egen plätt – om du har.
FOTO: MOSTPHOTOS FESTA – MEN STÖR EJ. Enligt hyreslagen får du inte utsätta grannar för störningar. Men en studsmatta eller pool är okej på en egen plätt – om du har.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden