Mitt i Täby

Här är framtidens batteribyt­e

Genombrott­et kan finnas i en verkstad i Täby: ”Inget talar emot”

- Fredrik Diits Vikström

Kan en svensk uppfinning förändra hur elbilar byggs och laddas? I en liten verkstad i

Täby är man övertygad om att genombrott­et för automatisk­a batteribyt­en är nära.

I en industrilo­kal i Näsbyparks företagsby står en prototyp som kommer att revolution­era bilindustr­in. I alla fall om man får tro firman bakom.

– Det finns ingenting som talar emot det här, säger Sten Corfitsen, grundare av Powerswap.

Prototypen skulle kunna misstas för en vanlig Renault Zoe men tittar man närmare ser man att en stor plåtlåda hänger ned i underredet.

– Vi har höjt bilen genom hjulinfäst­ningarna och större hjul. Det har gett oss tolv centimeter extra markfrigån­g och det utrymmet använder vi för batteriet, förklarar Sten Corfitsen.

Med en fjärrkontr­oll får han en lucka att öppna sig och ut glider en batterikas­sett. Tanken är att man ska köra sin elbil till en särskild bytesstati­on som drar ut det urladdade batteriet och ersätter det med ett fulladdat. Tre minuter, sedan är bytet klart.

På sikt är förhoppnin­gen att biltillver­karna ska bygga in bytestekni­ken i bilarna redan från fabrik.

– Det är ju bara halva befolkning­en som kan ladda en elbil hemma. Den andra halvan, till exempel jag själv som bor i stan, kan inte, säger Sten Corfitsen.

Krävs 7 300 ampere för tre bilar

Själva bytesautom­aten, som har ett tjugotal batterier i lager, är inte färdigutve­cklad men den ska kunna placeras på en vanlig bensinmack istället för pumpar. Störst intresse ser Powerswap i Kina.

– Kineserna är väldigt intressera­de av batteribyt­e, mer än vi i Europa. De har kommit till större insikt att det här är ett måste. Det går inte att skapa en storskalig infrastruk­tur med laddstolpa­r.

För att ladda tre elbilar på samma tid som det tar att tanka en bensinelle­r dieselbil behövs en strömstyrk­a på 7 300 ampere.

Kineserna har större insikt att det här är ett måste. Det går inte att skapa en storskalig infrastruk­tur med laddstolpa­r.

– Om man då tänker sig att halva bilflottan ska vara elbilar, då får man enorma effektbeho­v. Det blir otroligt svårt att hitta knutpunkte­r med så mycket effekt tillgängli­g, säger Sten Corfitsen.

– Väldigt få kommer vara beredda att köpa en bil som behöver tid för laddning om det går att köpa en bil som inte behöver tid för laddning. Så enkel är ekvationen.

Ett 15-tal personer, fyra heltidsans­tällda, arbetar med utveckling­en. Projektled­aren Carl Johan Mangelus har en lista för elbilar. Som nackdelar: dyrt inköp, osäkert andrahands­värde, räckviddså­ngest, tidskrävan­de laddning och dyrt att byta ett gammalt batteri.

– Vår lösning suddar bort alla motargumen­t, vilket innebär att det bara finns fördelar kvar, säger han och förklarar:

– Vår lösning innebär att man leasar batteriern­a och att de hela tiden cirkulerar, dåliga byts ut och återvinns. När ny teknik kommer blir batteriern­a mer effektiva. Biltillver­karna behöver inte köpa in batterier och du behöver inte betala för batterier när du köper bilen. Nybilprise­rna för elbilar kommer därför gå ned och andrahands­värdet blir inte lika osäkert. Hela kedjan blir mycket mer hållbar.

 ??  ??
 ?? FOTO: FREDRIK DIITS VIKSTRÖM ?? TVÅ BATTERIER. De skjuts ut via app eller fjärrkontr­oll och väger vardera 125 kilo – enklare att hantera än ett stort, menar Carl Johan Mangelus på Powerswap.
FOTO: FREDRIK DIITS VIKSTRÖM TVÅ BATTERIER. De skjuts ut via app eller fjärrkontr­oll och väger vardera 125 kilo – enklare att hantera än ett stort, menar Carl Johan Mangelus på Powerswap.
 ??  ?? Sten Corfitsen.
Sten Corfitsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden