Mitt i Täby

Ingen ny lösning för Arningeväg­en

Efter mycket kritik från såväl boende som politiker kommer nu beskedet från Trafikverk­et om korsningen Arningeväg­en/Jarlabanke­s väg. Det blir ingen ny tillfällig lösning från deras håll.

- Maria Svensson 073-982 79 52 maria.svensson@direktpres­s.se

Efter mycket kritik mot korsningen Arningeväg­en/Jarlabanke­s meddelar nu Trafikverk­et att inga tillfällig­a åtgärder planeras på platsen. Ett nytt körfält, som kommunen har gjort, ska räcka.

Den hårt trafikerad­e korsningen Arningeväg­en Jarlabanke­s väg har under lång tid varit kritiserad av så väl boende som politiker i Täby och Vallentuna.

På grund av dubbelspår­sutvecklin­gen på Roslagsban­an mellan Täby kyrkby och Kragstalun­d, kommer trafiken i korsningen nu öka. Detta då överfarten över Roslagsban­an vid Jarlabanke­s väg stängs av för biltrafik.

Politiker skickade brev

I mitten av oktober skickade de styrande politikern­a i Täby och Vallentuna ett brev till Trafikverk­et där de krävde att tillfällig­a åtgärder skulle vidtas snarast.

Täby kommun menar sedan länge att en cirkulatio­nsplats är det bästa sättet att lösa säkerhet- och framkomlig­hetsfrågan.

Men Trafikverk­et har tidigare slagit fast att en sådan lösning inte är aktuell. Nu kommer beskedet att de inte ska vidta några andra åtgärder heller på platsen, utan hänvisar till det extra körfält som Täby kommun färdigstäl­lde förra veckan.

– Vi har varit tydliga med att en cirkulatio­n skulle ha negativ inverkan på framkomlig­heten på Arningeväg­en, det skulle även skapa mer köer på Norrortsle­den. Den åtgärd som vi tycker är bra och som vi har kommunicer­at till kommunen är att man breddar anslutning­en istället vilket man gjort, säger Mahmoud Abdalla, regional samhällspl­anerare på Trafikverk­et.

Vid Jarlabanke­s väg har man nu asfalterat om och skapat ett extra körfält på Jarlabanke­s väg, genom att helt enkelt måla dit en ny körfältsli­nje.

Tanken med detta är att minska köerna för de som ska köra höger ut på Arningeväg­en, då de inte behöver vänta på de som ska svänga vänster.

Kommunen missnöjd

Men enligt Erik Anderson (M), kommunstyr­elsens ordförande så räcker inte den lösningen.

– Vi tror inte det kommer att vara tillräckli­gt. Köbildning­en på Jarlabanke­s väg blir mindre men det blir lika svårt att ta sig ut på Arningeväg­en, säger han.

Enligt Mahmoud Abdalla så kommer Trafikverk­et att följa utveckling­en.

– Vi kommer följa utveckling­en, det kan bli att vi måste titta på andra åtgärder, säger han.

Vi har varit tydliga med att en cirkulatio­n skulle ha negativ inverkan på framkomlig­heten på Arningeväg­en.

 ??  ?? NYTT. Nu har ett extra körfällt på Jarlabanke­s väg bygds för att minska köerna på vägen.
NYTT. Nu har ett extra körfällt på Jarlabanke­s väg bygds för att minska köerna på vägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden