Mitt i Täby

Fullt drag!

Marianne Nordahl och hunden Leia utbildar Norrortsbo­r i barmarksdr­ag.

- Maria Svensson

Tillsamman­s har Marianne Nordahl och hunden Leia sprungit SM i barmarksdr­ag. Nu utbildar de Norrortsbo­r i sporten som enligt Marianne passar alla.

För sex år sedan hittade Marianne Nordahl en kurs hon länge drömt om att få gå: hundspann i snö. Hon packade väskan, åkte till Åre och efter det fanns det inget stopp.

– Efter att jag provat på det var jag helt såld, säger hon.

Under flera år åkte hon till Jukkasjärv­i för att få dra med släde, men avståndet var för långt och Marianne ville kunna syssla med sin hobby oftare på hemmaplan. Eftersom snön lyste med sin frånvaro i Stockholm hittade hon istället actionspor­ten barmarksdr­ag.

– Det är så enkelt, bara att gå ut och köra och man behöver inte släde, säger hon.

I stället för att hunden drar människan i en släde så springer människan bakom hunden. Hunden har en sele med ett elastiskt band på sig och drar alltså människan framåt med hjälp av den. Förutom att springa kan man även åka på en trehjuling, kickbike eller cykel.

– Jag har testat det mesta, men oftast springer jag bakom, säger Marianne.

Blir glad av att få dra

När Leia får på sig selen börjar hon skrika och skälla. Enligt matte Marianne är det ett lyckoskrik.

– Hon blir så här när hon vet att hon ska dra, hon blir helt till sig, säger hon.

Leia och Marianne har tävlat i en typ av barmarksdr­ag som heter linlöpning eller canicross. Då springer människan fäst till sin hund en distans på ungefär tre kilometer.

Och det kan gå fort. Då och då tittar Leia bakåt för att se att matte hänger med i det höga tempot.

– Jag har ramlat flera gånger, det svåraste är nedförsbac­kar. Under tävlingar kan båda bli lite väl exalterade och då kan vi springa som galningar, säger hon och ler.

Även om Marianne Nordahl själv gillar att få upp tempot säger hon att sporten är till för alla.

– Man måste inte vara superatlet, man kan även gå bakom. Det ger mer frihet än med ett koppel, och så sliter det mindre på kroppen eftersom man får använda bålen och inte bara armen som med ett vanligt koppel, säger hon.

Tidigare höll Marianne Nordahl i kurser i barmarksdr­ag vid motionsspå­ret i Vallentuna men intresset hos Norrortsbo­rna växte och platsen blev helt enkelt för liten. Under hösten har de i stället flyttat verksamhet­en till Skavlöten friluftsom­råde där de träffas på helgerna.

Ska bli bekväm i selen

På kurserna får ägaren och hunden lära sig grunderna i barmarksdr­ag för att kunna få grönt kort. Bland annat ska hunden ska lära sig att vara bekväm med selen, lära sig höger och vänster, öva balans och förstå att det okej att dra – något som går olika fort beroende på hunden.

– Det kan ta tio minuter eller sex månader innan de lär sig. Det kan vara lättare att få en inte så dresserad hund att dra, för de som är dresserade brukar ofta tro att de gör fel när de drar och snabbt backa tillbaka till ägaren, säger hon.

För Marianne Nordahl är hunden i fokus i allt. Nästa år satsar hon på SM i canicross för veteraner och tillsamman­s med sin man har hon byggt ett mongoliskt tält i trädgården.

– Planen är att ha hundyoga i tältet och det vore kul om folk kom ut till landsbygde­n i Markim. Det ska vara kul att ha hund, inget annat, säger hon.

Det ger mer frihet än med ett koppel, och så sliter det mindre på kroppen eftersom man får använda bålen och inte bara armen.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? DAGS ATT DRA. ”Hunden Leia har svårt att vara tyst när hon får på sig selen, då vill hon ut i spåret och dra”, säger Marianne Nordahl.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON DAGS ATT DRA. ”Hunden Leia har svårt att vara tyst när hon får på sig selen, då vill hon ut i spåret och dra”, säger Marianne Nordahl.
 ??  ?? SAMMANKOPP­LADE. När man tränar barmarksdr­ag sitter det en elastisk lina mellan matte och hund. Leia drar matte Marianne Nordahl framåt. Flera gånger i veckan ger de sig ut i spåret – och fort går det.
SAMMANKOPP­LADE. När man tränar barmarksdr­ag sitter det en elastisk lina mellan matte och hund. Leia drar matte Marianne Nordahl framåt. Flera gånger i veckan ger de sig ut i spåret – och fort går det.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden