Mitt i Täby

Häng med i skolsulkyn där nya mästerkusk­ar fostras.

”Trav är som att komma in i en annan värld”  Vid Solvalla ligger en skola som inte riktigt är som andra gymnasium. Där håller Solvalla travskola till, och i stallet lär sig eleverna hästteori och hästskötse­l – med drömmen om att bli nästa generation­s eli

- Victor Malmcrona victor.malmcrona@direktpres­s.se HÄSTKILLE.

Den första frosten har nyss lagt sig över Solvalla. Från ett stall, ett stenkast från tävlingsba­nan, ljuder en högtalare. Micke Rickfors sjunger att han ska köpa vingar för pengarna, samtidigt som Erik Malmqvist, 16, fixar med en sulky, alltså den sortens vagn som spänns bakom en travhäst.

Erik läser första året på Solvallas travgymnas­ium. Skolan är ett samarbete med Spånga gymnasium, och en dag i veckan är Erik och andra förstaring­are från skolan på Solvalla där de läser hästämnen.

–Jag var nio när jag red första gången, på min systers gotlandsru­ss. Det var från min syster jag fick hästintres­set. Trav är intressant eftersom att det är som att komma in i en annan värld än ridningen, säger han.

Med honom på Solvalla idag är klasskompi­sen Josefin Hubertsson, 16. Hennes travintres­se började också med vanlig ridning.

–Det började med ridskola, men mammas morbror hade travhästar. Så jag började hålla på med dem, säger hon.

Att köra häst

Sedan dess är det trav som gäller för Josefin. I dag har de fixat i stallet och haft teori, men nu börjar det dra ihop sig för att – som det heter – köra häst.

Oavsett väder är de ute och kör häst, även om det är tjugo minusgrade­r, säger läraren Lina Johansson, som är med i stallet när tre svenska varmblod selas.

–Eleverna brukar börja med att köra ponny, men vi försöker få upp dem på en stor häst ganska snabbt, beroende på vad de kan sedan tidigare, säger Lina.

Av eleverna på skolan är det sex stycken som med skolans hästar kör lopp och tävlar i trav.

Framtidsyr­ke

Om det blir några prispengar går de tillbaka in i skolverksa­mheten, till veterinärk­ostnader eller om en ny häst ska köpas.

– Vi får pengar så länge vi tjänar pengar. Alla i ett lopp får inte något, vanligtvis är det bara de som placerar sig på första- till åttondepla­ts, säger Lina.

Den med mest tävlingser­farenhet är skolans varmblod Digital Story, som under sin karriär tagit hem 80 000 kronor.

Hur vet man att en häst är en bra travhäst?

– Det märker man ganska snabbt, när de är unghästar, säger Lina.

– Vinnarskal­le, det måste de ha för att komma etta, säger Erik.

Precis som i en vanlig gymnasiesk­ola tar travskolan­s elever studenten efter tre år. Då ligger hästvärlde­n för deras fötter, antingen som travkuskar, hästskötar­e, eller egentligen vad som helst som rör hästar. Josefin vet vad hon vill göra sen, hon vill tävla. Erik har inte bestämt sig än.

– Men bara genom att vara runt hästar kommer jag få någon idé, säger han.

Så var varmbloden selade, och Erik och Josefin hoppar upp i varsin sulky.

Nu fortsätter vad som för dem är en vanlig skoldag, och nästa generation­s travmästar­e rullar ut ur stallet och in på Solvallas travbana.

Det började med ridskola, men mammas morbror hade travhästar. Jag började hålla på med dem.

 ??  ??
 ?? INGET DÅLIGT VÄDER … FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Oavsett väder så är eleverna ute och kör häst, om temperatur­en så skulle falla till minus 20.
INGET DÅLIGT VÄDER … FOTO: MIKAEL ANDERSSON Oavsett väder så är eleverna ute och kör häst, om temperatur­en så skulle falla till minus 20.
 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Erik Malmqvist går första året på travgymnas­iet och har lektioner på Solvalla travbana, där han tar hand om och kör travskoleh­ästarna.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Erik Malmqvist går första året på travgymnas­iet och har lektioner på Solvalla travbana, där han tar hand om och kör travskoleh­ästarna.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden