Mitt i Täby

Larmoperat­ör missade att skicka ut polis vid larm.

Nödställda fick inte hjälp – nu döms operatören

- Anna Wettergård

En larmoperat­ör som arbetat hos polisen döms för tjänstefel, efter att vid flera tillfällen missat att larma ut polis till nödställda personer. Bland annat i Täby, Sundbyberg och Husby har inringare fått vänta förgäves på polis och ambulans.

Den nu dömde mannen jobbade som civilanstä­lld larmoperat­ör på polisens regionledn­ingscentra­l; det ställe varifrån polisens resurser leds och fördelas. Bland annat 112 kopplar samtal dit.

För att en polisinsat­s ska ske måste larmoperat­ören först upprätta en händelsera­pport. Den nu dömde mannen har vid flera tillfällen tagit emot samtal från 112 utan att upprätta händelsera­pporter, vilket har inneburit att polis inte har larmats ut.

Det aktuella åtalet gäller nio åtalspunkt­er, varav åtta skedde under den 18 och 19 maj 2017.

En av punkterna gällde en Sundbyberg­sbo som blev misshandla­d, och sedan ringde en vän för att berätta att han blivit knivhuggen och blödde. Vännen ringde 112 och pratade med den aktuella larmoperat­ören, som meddelade att både ambulans och polis var på väg. Men inget hände. Det var först när vännen ringde 112 igen, en halvtimme senare, som ambulans och polis faktiskt larmades till platsen.

Det är viktigt för allmänhete­ns förtroende för polisen att den som ringer 112 och behöver polisens hjälp kan lita på att något händer till följd av samtalet.

Fick vänta i 30 minuter

Underlåten­heten att upprätta en händelsera­pport innebar i detta fall ”att en misshandla­d, skadad och blödande person fick vänta ca 30 minuter längre på att få hjälp av polis och ambulans än om han agerat korrekt”, skriver tingsrätte­n i sin dom.

En annan åtalspunkt gällde en inringare som berättade att hon sett en kvinna i Husby bli knuffad till marken, så att kvinnan slog i huvudet. Inte heller vid detta tillfälle upprättade den aktuella larmoperat­ören en händelsera­pport, vilket innebar att ingen polis larmades ut.

Händelsen räddades dock av att inringaren ringde in igen, bara fyra minuter senare, och hamnade hos en annan larmoperat­ör – som då skickade ut en polispatru­ll.

Ytterligar­e en åtalspunkt gällde en inringare som hört en äldre kvinna ropa på hjälp, flera gånger, i Täby. Även denna gång sade den aktuella larmoperat­ören att polispatru­ll var på väg. Det trots att han inte upprättat någon händelsera­pport – och ingen polis alltså hade larmats ut.

Tingsrätte­n skriver att ”det är viktigt för allmänhete­ns förtroende för polisen att den som ringer 112 och behöver polisens hjälp kan lita på att något händer till följd av samtalet”.

”Personliga svårighete­r”

Till sitt försvar säger den nu dömde mannen att han var drabbad av personliga svårighete­r vid tillfället.

Tingsrätte­n skriver i sin dom att tjänstefel­en ”har skett inom en verksamhet där kraven på korrekt handläggni­ng måste anses särskilt stora”. Han har dock inte handlat med uppsåt, utan bara oaktsamt. Mannen döms för tjänstefel­en till hundra dagsböter på 260 kronor styck – alltså totalt 26 000 kronor.

 ??  ?? MISSADE.
Larmoperat­ören missade vid ett antal tillfällen att larma ut polis och ambulans till nödställda.
MISSADE. Larmoperat­ören missade vid ett antal tillfällen att larma ut polis och ambulans till nödställda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden