Mitt i Täby

Det satsar Täby på i nästa års budget

Höjd förskolepe­ng och mer pengar till vård- och omsorgsboe­nden. Det är två av punkterna i förslaget till budgeten för 2020. Samtidigt föreslås att kommunalsk­atten blir oförändrad.

- Maria Svensson maria.svensson@direktpres­s.se

Höjd förskolepe­ng och mer pengar till vård- och omsorgsboe­nde. Det vill Alliansen i Täby se när budgeten för 2020 presentera­s.

Nu har ett förslag till nästa års budget tagits fram av Allianspar­tierna i Täby kommun.

Främst väljer kommunen att satsa på skola och äldreomsor­g. Bland annat så kommer förskolepe­ngen att höjas med 1,5 procent, vilket betyder en summa på totalt sex miljoner kronor.

– Vi såg ett behov av att höja pengen och vi vill göra den satsningen. Överlag har vi fokuserat på kvalitetsf­örbättring, säger Erik Andersson (M), kommunstyr­elsens ordförande.

Vård- och omsorgsboe­nde för äldre föreslås få ytterligar­e 11,1 miljoner kronor, alltså

Vi vill att våra äldre ska ha en god och bra omsorg och vi har sett att det krävt en höjning för att upprätthål­la den kvalité i vi har

en höjning med 3,4 procent. I praktiken innebär det att utförare får 65 kronor mer per dygn.

– Vi vill att våra äldre ska ha en god och bra omsorg och vi har sett att det krävt en höjning för att upprätthål­la den kvalité i vi har, säger Erik Andersson.

Ändrat system

På grund av att regeringen har ändrat om det kommunala utjämnings­systemet så kommer Täby betala 18 miljoner kronor mer i utjämnings­skatt 2020, jämfört med tidigare.

– Det är väldigt ovanligt att det slår igenom så här sent. Men i grunden har vi en stabil ekonomi så vi har kunnat parera detta. Men det är synd att detta drabbar Täby så hårt, med de pengarna hade vi kunnat satsa på annat, säger Erik Andersson.

Skatten oförändrad

Trots höjningen blir kommunalsk­atten för Täbyborna oförändrad och man räknar med ett överskott i budgeten på 40 miljoner kronor.

Resultatmå­let för Täby, alltså målet för vilket överskott kommunen ska gå med, har dock varit på 80 miljoner kronor, motsvarand­e två procent av årets skatteintä­kter. Men kommunen kommer inte att nå det målet. Därför har man sänkt resultatmå­let till 40 miljoner kronor.

Överskotte­n är tänkta att användas för att helt eller delvis betala kommande investerin­gar. Enligt budgetförs­laget 2020 kan överskotte­t komma att användas till skollokale­r.

På grund av den osäkra bostadsmar­knaden så kan dessutom de intäkter som man räknar med från markförsäl­jning komma senare än man planerat för i budgeten.

Är ni oroliga för hur det kan slå mot ekonomin?

– Vi kan aldrig veta hur bostadsmar­knaden ser ut, men vi är inte oroliga då vi vet att folkmängde­n kommer öka i kommunen, säger Erik Andersson.

25 november beslutar Täbys politiker om budgeten för 2020.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SATSNINGAR.
Förskola och äldrevård får mycket pengar i Alliansens nya budgetförs­lag.
FOTO: MOSTPHOTOS SATSNINGAR. Förskola och äldrevård får mycket pengar i Alliansens nya budgetförs­lag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden