Mitt i Täby

Linda Pira om om sin resa till en Legendaris­k albumdebut

Hiphoparti­sten Linda Pira har flera hitsinglar i bagaget, men det är först nu hon är aktuell med sitt första fullängdsa­lbum. På skivan ”Legendaris­k” ser hon tillbaka på sin resa från fritidsgår­den till finrummen. Linda Pira om sin uppväxt, att mogna som a

-

– Hej, Linda, länge sen! ropar en man från en balkong.

En kille går förbi och säger att hennes senaste låt var grym.

Ett gäng exalterade tonårstjej­er ser henne och ropar glatt.

I dag bor Linda Pira i Kista, men att uppväxtens Hässelby alltid kommer vara en del av henne är tydligt när hon går genom Hässelby gård.

– Hässelby satte hela grunden för min musik, säger hon.

För sex år sedan dök Linda Pira upp i folks medvetande­n, när hon gästade STOR:s låt Rom & Kush. Låten blev en hit. Sen dess har hon släppt flera hitsinglar, som låten Knäpper mina fingrar, vunnit otaliga priser och det har gjorts dokumentär­film om hennes liv. Men det är först nu hon släpper sitt första fullängdsa­lbum.

– När jag slog igenom så gick allt så snabbt. Alla ville höra mer direkt, jag gick in i studion och allt som spelades in släpptes. Det var inte jättegenom­tänkt, säger hon.

Kändes inte rätt

För tre år sedan var det nästan dags för ett debutalbum, men dagen innan release bestämde sig Linda för att blåsa av hela projektet.

– Det var en sån press, men det kändes inte rätt. Det fanns ingen röd tråd i albumet. Det var inte så jag ville göra det, säger hon.

Livet kom helt enkelt emellan. Linda berättar att hon har adhd som gör att det är svårt för henne att avsluta projekt, och hon födde tvillingar som hon idag har varannan vecka och som precis börjat skolan. Det har varit svårt att hitta ett flow.

– Jag förlorade min mamma för ett och ett halvt år sedan, då kom jag fram till att jag måste sluta lyssna på andra. Jag funderade på att gå en sminkkurs, börja plugga. Men när jag gick in i studion igen fick jag samma känsla som när jag var i studion som 15-åring. Jag gick in utan skivbolag och fick tillbaka kärleken till musiken, jag gjorde det för att det var kul igen.

Basgångar genom väggarna

En av adresserna Linda växte upp på var Friherrega­tan, där hon hade sitt rum vägg i vägg med brorsan som lyssnade på hiphop.

– Jag hörde basgångarn­a genom väggen och så fort han inte var hemma var jag i hans rum och lyssnade på hans skivor. Det var Latin Kings, Ken Ring, Petter, det var där jag förälskade mig i hiphop, säger hon. I skolan var allt tråkigt utom just musik, och tidigt fattade Linda att det var musik hon skulle göra. Hon uppträdde på roliga timmen och sen på fritidsgår­den Lyktan.

– Jag hängde också utanför Studio 165 (en musikstudi­o som fanns i Hässelby, reds anm.), bara hängde, men de ville inte släppa in mig. Jag hade tandställn­ing på den tiden, så Ken Ring kallade mig ”Rälsen”. ”Dra till tunnelbana­n, Rälsen”, sa han. Hon säger att hon är en mognare artist idag, även om hon musikmässi­gt hittat ett sound mer likt hennes tidiga material. – Hiphop kan vara så allvarligt och monotont om det inte finns en glimt. I min ålder måste det göras med en glimt, och jag flörtar med det som andra driver med hiphop om.

Oväntade platser

Ett exempel hon tar upp är låten Gang Gang, den första singeln från nya plattan. Idén till låten föddes på en tillställn­ing inne i stan, en bra bit från barndomens Hässelby.

– Jag satt på en fest på Berns och såg mig omkring. Där var Bianca Ingrosso och olika influencer­s, jag trodde aldrig jag skulle sitta och skåla med dem. Jag tänkte att jag måste göra en låt om det, att man aldrig vet vart livet tar en.

– Nästa låt som släpps, Show för publik, hänger ihop med det. Att jag har mask i vissa miljöer, att jag pratar annorlunda än jag gjorde 2012. Allt kanske ser bra ut på Instagram, men jag har mina inre demoner och jag försöker vara ärlig med det, säger Linda.

Det mesta är klart inför skivsläppe­t. Det Linda Pira fokuserar på nu är mest att hålla sig lugn.

– Jag är skitnervös, det är som att lämna en del av mig själv. Men det känns rätt att göra det nu, och det är som en del av min terapi.

Victor Malmcrona

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? EGET BOLAG. Linda Piras första fullängdar­e släpper hon på det egna skivbolage­t Reina, som är döpt efter hennes mamma och som betyder ”drottning” på spanska.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON EGET BOLAG. Linda Piras första fullängdar­e släpper hon på det egna skivbolage­t Reina, som är döpt efter hennes mamma och som betyder ”drottning” på spanska.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden