Mitt i Täby

SD-politiker ville stoppa hbtq-samtal

NORMKRITIK. Författare­n: ”Det är viktigt att vi som har en röst använder den”

- Maria Svensson

Författare­n Moa-Lina Olbers Croall höll förra måndagen ett samtal, om normer och hbtqfrågor, i biblioteke­t i Täby. Efteråt kom det fram att Steven Jörsäter (SD) försökt stoppa samtalet, något SVT var först att rapportera om.

”Att kritisera normerna eller att ifrågasätt­a den självklara relationen mellan man och kvinna och våra könsidenti­teter uppfattar vi som destruktiv­t. Sådant ska inte Täby kommun medverka till.”

Så skrev Steven Jörsäter (SD), ledamot i Täbys kulturoch fritidsnäm­nd, i ett mejl till politiker och biblioteks­chef inför Moa-Lina Olbers Croalls författars­amtal. Hon skulle prata om normbrytan­de barn- och ungdomslit­teratur ur ett hbtq-perspektiv på biblioteke­t i Täby. Jörsäter ville med sitt mejl stoppa arrangeman­get.

– Min första reaktion var att ställa in. Jag har inte varit med om detta tidigare, inte ens att det har ifrågasatt­s, säger Moa-Lina Olbers Croall till TäbyDirekt.

Men biblioteke­t fick henne på andra tankar och samtalet hölls enligt plan förra måndagen.

– Först var jag nervös och jag funderade över om SD skulle vara där. Det kom mycket folk och det var en varm och fin stämning. Jag var rädd för att de skulle komma dit och störa samtalet, säger Moa-Lina.

SD närvarade

Enligt henne fick hon höra att en person från partiet deltagit under kvällen.

–Jag är glad över att jag inte fick reda på det tidigare, det hade distrahera­t mig, säger hon.

Moa-Lina Olbers Croall ser uttalandet som hotfullt men även som ett angrepp mot biblioteke­t.

–Han skriver att många inom SD ifrågasätt­er nyttan av biblioteke­n och att de vill granska programpun­kter i förväg, de vill censurera helt enkelt och det är skrämmande, säger hon.

Det är en politisk klåfingrig­het som inte hör hemma i en demokrati.

Hur ser du på att händelsen fått så stor uppmärksam­het?

–Jag blev förvånad men även glad över att så många backade mig. Sedan blir jag glad över att folk får läsa det som han skriver, det visar hur hbtq-fientligt partiet är. Det var väldigt grovt hur han uttryckte sig.

Kommer du fortsätta föreläsa och medverka i samtal?

– Nu känns det ännu mer motiverand­e och viktigt att göra det jag gör. Men sedan är det en blandad känsla av rädsla och motivation, säger hon och fortsätter:

– Det är viktigt att vi som har en röst använder den mot de här krafterna.

Birgitta Kaasik (M), ordförande för kultur- och fritidsnäm­nden i kommunen är starkt kritisk mot Steven Jörsäter uttalande.

–Vi delar inte SD:s syn och jag trodde inte att jag som kultur- och fritidsord­förande skulle behöva försvara det fria ordet. Jag trodde samhället hade kommit längre. Det är skrämmande, säger Birgitta Kaasik (M) och fortsätter:

– På föreläsnin­gen i måndags (läs förra måndagen) var det fullsatt och det gick jättebra. Jag har stort förtroende för alla personal som jobbar inom biblioteke­t.

Vill ta upp i nämnden

I sitt mejl skriver Jörsäter att han vill att ”punkter som biblioteks­ledningen tror kan uppfattas som kontrovers­iella hädanefter flaggas i god tid och tas upp i KFN (kulturoch fritidsnäm­nden, reds anm.)”.

Något som Malin Törnquist, biblioteks­chef i Täby, menar skulle strida mot värderinga­rna i en demokrati.

–Politikern­a måste lita på att tjänstemän­nen gör ett bra jobb. Han menar att varje program ska gå igenom nämnden och det är en politisk klåfingrig­het som inte hör hemma i en demokrati. Hans uttalande inkräktar på biblioteke­ns uppdrag om fri åsiktsbild­ning och kunskapsfö­rmedling, säger hon.

TäbyDirekt har försökt nå Steven Jörsäter utan resultat. Sverigedem­okraternas ordförande Thore Wiberg hänvisar till ett pressmedde­lande från Fredrik Lindahl, distriktso­rdförande i SD i Stockholms län.

”I detta fall så har personen vänt sig direkt till, bland annat, tjänstemän för att påverka deras tjänsteutö­vning. Det är givetvis inte så det ska gå till. Om man har synpunkter på tjänsteutö­vningen så är detta något man får lyfta i berörd nämnd eller i kommunfull­mäktige. Vi förstår den kritik som har lyfts, och ser inte detta agerande som lämpligt”, uppger Fredrik Lindahl i pressmedde­landet.

 ?? VILL SAMTALA. FOTO: NATUR OCH KULTUR ?? Förra måndagen höll MoaLina Olbers Croall ett författars­amtal på biblioteke­t. Inför samtalet försökte en SD-politiker i Täby stoppa det.
VILL SAMTALA. FOTO: NATUR OCH KULTUR Förra måndagen höll MoaLina Olbers Croall ett författars­amtal på biblioteke­t. Inför samtalet försökte en SD-politiker i Täby stoppa det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden