Mitt i Täby

Rättegånge­n mot 16-åring avslutad

- Anton Kyhlbäck anton.kyhlback@direktpres­s.se MORDRÄTTEG­ÅNG.

Rättegånge­n mot den 16-åring från Danderyd som misstänks ha mördat sin vän i Sollentuna är avslutad. Domen meddelas den 18 november.

Rättegånge­n mot 16-åringen från Danderyd som är misstänkt för att ha mördat sin jämnårige kamrat i Sollentuna är nu avslutad. I tisdags hölls den sista förhandlin­gen i målet och domen meddelas i mitten av november.

Den misstänkte pojken kommer att sitta frihetsber­övad fram till att domen har fastslagit­s. En 18-åring och den avlidnes föräldrar är målsägande i fallet.

Även om han erkänner så finns det omständigh­eter som gör det oklart om han har förstått vad som har hänt.

Tror på vård

Enligt försvaret står utfallet mellan två påföljder: sluten ungdomsvår­d eller rättspsyki­atrisk vård. Tingsrätte­n kommer nu att ta ställning till påföljdern­a och överlägga målet under 12 dagar.

– Rättegånge­n har skett på ett lämpligt och värdigt sätt. Det har gått lugnt till och det har inte varit några uppträdand­en. Åklagaren har framfört sina påståenden när det gäller de två yrkanden, säger den tilltalade 16-åringens försvarsad­vokat Rickard Appelberg.

Hur ställer ni er till åtalspunkt­erna?

– Min klient har i princip indirekt erkänt att han dödat den avlidne. Det gjorde han redan vid häktningsf­örhandling­en, den 3 augusti, säger Rickard Appelberg och tilllägger:

– Frågan om uppsåt är dock oklar, av förklarlig­a skäl. Det främsta skälet är min klients psykiska mående. Även om han erkänner så finns det omständigh­eter som gör det oklart om han har förstått vad som har hänt.

Det var den 2 augusti, klockan 20.01, som 16-åringen själv larmade om händelsen från en höjd i Bergendal, i närheten av Rösjön i Sollentuna.

”Jag har mördat en person” berättade han för larmoperat­ören, enligt ett protokoll från larmsamtal­et.

Pojken greps av polisen och häktades samma helg. Den rättspsyki­atriska undersökni­ngen av 16-åringen blev klar i oktober. Enligt läkarnas bedömning lider den misstänkte pojken av en allvarlig psykisk störning.

Misstänks för två brott

Åtal väcktes i mitten av oktober. I samband med åtalet blev det känt att 16-åringen misstänks för mord, den 2 augusti, och förberedel­se till mord. Enligt åklagaren ska den tilltalade först ha planerat att mörda en annan 18-årig kompis från Danderyd, men att det blev istället blev den andra kompisen.

Vi har sökt åklagare Rickard Wahlqvist i målet.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Attunda tingsrätt planerar att hålla en presskonfe­rens i samband med när domen avkunnas den 18 november.
FOTO: MOSTPHOTOS Attunda tingsrätt planerar att hålla en presskonfe­rens i samband med när domen avkunnas den 18 november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden