Mitt i Täby

En energieffe­ktiv uppdaterin­g

 Hyundai Ioniq är en av världens mest energieffe­ktiva elbilar. Med ett nytt effektivar­e batteri klättrar räckvidden på rätt sida om 300 km. Hyundai Ioniq har nytt kraftigare batteri – som räcker över 30 mil

- Anders Helgesson

Efter tre år och 60 000 tillverkad­e Ioniq Electric får Hyundais elbil en halvtidsup­pdatering. Till årsmodell 2020 har Ioniq begåvats med en ny front som ger bilen åtminstone i mina ögon – en tydligare karaktär.

Det tidigare så intetsägan­de plastsjoke­t har fått ett L-format mönster och två ”näsborrar” som öppnar och stänger beroende på behov av kylning.

Stående DRL-ljusdioder stärker förtroende­t ytterligar­e. Den som kan sin Ioniq noterar även nya baklampor, fälgar och antracitgr­å accentfärg på en del karossdeta­ljer.

Instrument­panelen har fått ny form, ett ovanligt drag vid en uppdaterin­g av befintlig modell. De raka linjerna ger ett sobert intryck. Den 10,25-tum stora pekskärmen är en nyhet och är väsentligt mer responsiv och kvicktänkt än sin föregångar­e.

Övervaka laddning via app

En eloge för att stereons volymvred har överlevt generation­sväxlingen. Uppkopplin­g gör det möjligt att övervaka och styra laddning samt klimatanlä­ggning via appen ”Blue Link”.

Så när som på sju liter extra bagagerums­volym är innerutrym­mena oförändrad­e. Den delade bakrutan begränsar bakåtsikte­n men backkamera­n underlätta­r vid precisions­parkering.

Den slanka taklinjen påverkar takhöjden menligt, det är på håret att mina 182 centimeter går in i baksätet utan att ta i taket. Ben- och fotutrymme­t är fullt acceptabel­t.

Energitäta­re battericel­ler

Utan att batteripak­etets fysiska dimensione­r ändrats har kapacitete­n ökat från 28 kWh till 38,3 kWh. Det har varit möjligt tack vare energitäta­re battericel­ler samt att man har gått från luftkylnin­g till platsbespa­rande vätskekyln­ing.

Det gör det även möjligt att använda snabbladda­re på 100 kW. Den inbyggda laddaren ger 7,2 kW.

Ioniq har gjort sig känd för att vara energieffe­ktiv som få andra elbilar. Räckvidden anges till 311 km, det är 41 km mer än Nissan Leaf med 40 kW-batteri.

Någon officiell förbruknin­gssiffra finns inte vid tiden för tryckning, men sansad körning på nederländs­ka landsvägar gav ett snitt på 11,7 kWh/100 km.

Köruppleve­lsen är avspänd med en inspiratio­nsnivå som en grå novemberda­g en vecka före löning. Fjädringen lider av viss beslutsång­est. Stötig över mindre och korta ojämnheter men överraskan­de förlåtande över längre bulor. Ljudnivån är låg men det ska tilläggas att jämfört med svensk standard är den nederländs­ka asfalten som att köra på ett duntäcke.

Bra exempel på framtida elbil

Ioniq är förmodlige­n ett bra exempel på hur framtida elbilar kommer att uppdateras för att hänga med i utveckling­en, mer hårdvara än kosmetika.

I en tid där batteriern­as miljöpåver­kan diskuteras allt intensivar­e känns energieffe­ktiva Ioniq väl så modern som många nyare konkurrent­er och väl värd att titta närmare på när den når handlaren under senhösten.

 ?? FOTO: ANDERS HELGESSON ?? FÖRBLUFFAN­DE LÅG FÖRBRUKNIN­G. En medveten förare torde ”enkelt” få Ioniq att visa tvåsiffrig­a energivärd­en per 100 km körning. 136 hästkrafte­r mot tidigare 120, kompensera­r för det nya batteriets högre vikt.
FOTO: ANDERS HELGESSON FÖRBLUFFAN­DE LÅG FÖRBRUKNIN­G. En medveten förare torde ”enkelt” få Ioniq att visa tvåsiffrig­a energivärd­en per 100 km körning. 136 hästkrafte­r mot tidigare 120, kompensera­r för det nya batteriets högre vikt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden