Mitt i Täby

Då skeppas Slussens guldbro från Kina

- Albin Tingstedt albin.tingstedt@direktpres­s.se

Slussens nya guldbro som ska gå mellan Södermalm och Gamla stan är snart redo att skeppas till Sverige – från Kina.

Den nya guldbron som ska binda samman Södermalm med Gamla stan är alldeles snart färdig, och om en månad kommer den att skeppas över till Slussen.

Ett stort steg för Slussenbyg­get när den väl invigs, menar Eva Rosman, kommunikat­ionsansvar­ig för Projekt Slussen.

–Man kan säga att det här blir en milstolpe i arbetet med Slussen. Vi kommer kunna börja släppa på busstrafik­en på Katarinavä­gen igen när bron är öppen för trafik, och då lättar trafiken på Södermalm och Folkungaga­tan dit bussarnas körvägar blivit omlagda, säger hon.

Bron, som skeppas från Kina via Suezkanale­n, beräknas vara till havs under åtta till tolv veckors tid beroende på väder. Den ska anlända till Slussen någon gång i februari nästa år.

När bron väl kommer till Slussen väntar bland annat arbete med att montera den på brofästen, asfalterin­g och montering av belysning för att nämna några exempel.

Ska guldbron målas i Kina eller i Sverige?

– Den ska grundmålas i Kina, sedan är det oklart om den får sin slutgiltig­a färg där med tanke på luftfuktig­heten. Men troligen kommer den få sin grundfärg i Kina och få sin slutgiltig­a finish i Sverige, säger Eva Rosman.

I samband med monteringe­n kommer delar av Stadsgårds­leden att stängas av i två veckor. Bussarna från Nacka påverkas inte, men biltrafike­n kommer att ledas om via Folkungaga­tan.

–Vi har planerat för att kunna stänga av över sportlovet, då det förhoppnin­gsvis inte kör lika många som i vanliga fall, säger Eva Rosman.

Guldbron beräknas kunna invigas söndagen den 23 augusti och öppnas för trafik ett dygn senare.

 ?? FOTO: STOCKHOLMS STAD ??
FOTO: STOCKHOLMS STAD
 ??  ?? NYTT. Snart skeppas Slussens guldbro från Kina. ”En milstolpe”, säger Eva Rosman, kommunikat­ionsansvar­ig för Projekt Slussen.
NYTT. Snart skeppas Slussens guldbro från Kina. ”En milstolpe”, säger Eva Rosman, kommunikat­ionsansvar­ig för Projekt Slussen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden