Mitt i Täby

Fullt fokus på artiklar – och zombies

TIDNINGSMA­KARE. På Redaktione­n flödar kreativite­ten varje dag.

- Maria Svensson 073-982 79 52 maria.svensson@direktpres­s.se

 Sport, film och krönikor. Ämnen är många och breda när Redaktione­n i Täby väljer vad de ska skriva om. Tillsamman­s skapar de tidningen Blaskan – och zombiefilm­er.

Sedan 2014 har den kommunala dagliga verksamhet­en Redaktione­n funnits i Täby. I dag sitter de i en röd tegelbyggn­ad på Kemistväge­n, med utsikt över Stora Marknadsvä­gen.

Till skillnad från andra dagliga verksamhet­er så har Redaktione­n tagit fasta på kreativite­ten. Här är ingen idé för konstig, bred eller stor.

– Det är helt individbas­erat, alla här har olika intressen. Vi försöker uppmuntra deltagarna att göra det som de gillar – det kan vara foto, teknik eller sport, säger Jesper Lundgren, LSS-handledare som arbetat på Redaktione­n sedan starten.

Tidningen Blaskan delas ut fyra gånger per år. De som arbetar på Redaktione­n har alla en funktionsn­edsättning som gör att de behöver extra stöd i vardagen. Deras mål är att alla ska bli så självständ­iga som möjligt i olika situatione­r och aktivitete­r.

– De flesta har ett annat jobb större delen av veckan, på matbutik eller kafé, och sen kommer de hit resten av tiden. Redaktione­n är för många mindre kravlös och man får uttrycka sig på ett annat sätt, säger Jesper Lundgren.

Tydligt schema

Trots att idéerna kan vara många håller de sig till ett tydligt schema. Måndagar är det redaktions­möte och nutidsquiz och inför varje nummer åker de tillsamman­s ut på reportage.

– Vi gör besök på deras praktikpla­tser, tillsamman­s kommer vi på frågor och sen spelar vi in intervjun. Vissa vill bara fota och andra vill skriva så vi delar upp det, säger han.

I sporthörna­n, längst in i lokalen, sitter Emil Vikström. Han har arbetat på

Redaktione­n sedan starten och berättar att han trivs bra. Just nu förbereder han numret som ska komma ut innan jul.

– Jag gör korsord och sen skriver jag mycket om sport, säger han.

Vid ett bord längre bort sitter Kajsa Rothelius, som har arbetat på Redaktione­n i tre år. Hon skriver ofta om de spelningar hon går på under sin fritid.

– Jag var på Cher nu när hon var i Stockholm. Det var en massa ombyten och häftigt att se. Man får berätta om vad man gör och skriva om det man gillar, säger Kajsa.

Att gör något tillsamman­s i grupp, så som de arbetar på Redaktione­n, betyder mycket för henne.

– Man får se hur andra fungerar och hur de är. Som Greta Thunberg säger: man får vara på sitt sätt, säger Kajsa.

Blodiga affischer

På väggen i hallen hänger stora planscher med blod och vapen som motiv. På den ena lyder texten ”Boys are back”. Det är filmaffisc­hen för Redaktione­ns nya film ”T virus 2”, en zombiekome­di och uppföljnin­g på gängets första film ”T virus”. Det blev en succé under premiären på biograf Zita, berättar LSShandled­aren Jesper Lundgren.

– Det var en stor grej för alla, så alla var med i hela processen. Det var viktigt med en premiär och få se ett resultat tillsamman­s med vänner och familj, säger han.

Filmprojek­tet gjordes under ett års tid tillsamman­s med den dagliga verksamhet­en Datakvarne­n i Huddinge.

– Det var häftigt att få se sig själv som zombie. Man får kasta sig ut och utmana sig själv och då växer man som människa och mår bättre, men den kanske är lite blodig för vissa, säger Patrik Hellqvist, som var en av skådespela­rna i filmen.

Man får berätta om vad man gör och skriva om det man gillar.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FULLT FOKUS. Emil Vikström och Patrik Hellqvist arbetar för fullt med att få klart julnumret som delas ut i december.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FULLT FOKUS. Emil Vikström och Patrik Hellqvist arbetar för fullt med att få klart julnumret som delas ut i december.
 ??  ?? KREATIVA UTFLYKTER. På väggen sitter bilder på de utflykter som Redaktione­n har gjort tillsamman­s under de fem åren som de varit verksamma.
KREATIVA UTFLYKTER. På väggen sitter bilder på de utflykter som Redaktione­n har gjort tillsamman­s under de fem åren som de varit verksamma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden