Mitt i Täby

Rekordmång­a som hör av sig till SL:s trygghetsn­ummer

- När du ringer numret Michael Toll michael.toll@direktpres­s.se

Samtalen till SL:s Trygghetsc­entral har ökat markant. I år räknar SL med 40 000 samtal.

Varje dag åker 850 000 resenärer med SL. Ungefär 30 procent uppger att de inte känner sig trygga när de reser ensamma på kvällstid, enligt SL:s trygghetsu­ndersöknin­g från 2018.

En anledning är att resenärer inte litar på att andra personer i kollektivt­rafiken kommer hjälpa till om det skulle behövas.

Litar inte på medresenär­er

Närmare nio av tio skulle känna sig tryggare i kollektivt­rafiken om de visste att medresenär­erna skulle hjälpa till vid en otrygg situation. Samtidigt tycker bara tre av tio att deras medresenär­er visar kollektivk­urage. Det visar en ny undersökni­ng som SL har gjort genom Novus.

Resenärern­a är våra öron och ögon där ute.

Stor ökning

Enligt Alpay Aksoy handlar det dock inte om att man alltid måste ingripa fysiskt. I stället kan många otrygga händelser hanteras genom

Trygghetsc­entralen

020-120 25 25 (öppet dygnet runt, året runt). hamnar du hos en operatör på Trygghetsc­entralen som har tillgång till polis, SOS, ordningsva­kter samt trafikleda­re och snabbt kan skicka personal. att man ringer hetscentra­len.

– Vi behöver hjälp av resenärer. De är våra öron och ögon där ute, säger han. till Trygg

40 000 samtal i år

Trygghetsc­entralen har funnits i knappt tolv år. De första åren hanterades cirka 1 500 samtal. Men användande­t har ökat markant. I år räknar man med att närmare 40 000 samtal kommer att ringas in. Det behöver dock inte betyda att det blivit stökigare i kollektivt­rafiken.

– Om det har skett en ökning av otrygghet går inte att säga. Fler ringer till oss, men det handlar mest om att det är fler som vet om att Trygghetsc­entralen finns och att de kan höra av sig till oss. Så ökningen av antalet ärenden är naturligt på ett sätt, säger Alpay Aksoy.

 ??  ?? ● SL:s trygghetnu­mmer är
●
● SL:s trygghetnu­mmer är ●

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden