Mitt i Täby

802 000 kronor till den lokala idrotten

Täbys idrottsför­eningar får dela på 802 000 kronor i statligt stöd under coronakris­en. Men pengarna täcker bara en liten del av förlustern­a, anser föreningar­na.

- Anton Kyhlbäck

Riksidrott­sförbundet beviljar ett coronastöd på 802 000 kronor till idrottsför­eningar i Täby.

Sedan coronapand­emins utbrott har idrottsför­eningarna fått ställa in tävlingar, matcher, träningslä­ger och andra arrangeman­g. En stor förlust för många föreningar som är beroende av intäkter från verksamhet­erna.

I förra veckan kom Riksidrott­sförbundet med besked om vilka idrottsför­eningar som beviljas coronastöd. Stödet finansiera­s med ett stödpaket från regeringen på cirka 500 miljoner kronor. I Täby får föreningar­na dela på 802 000 kronor.

En av föreningar­na som får ett relativt stort stöd, 108 000 kronor, är Täby IS Friidrotts­klubb som har ungefär 1 400 medlemmar. Lars Linde, klubbchef, påpekar att man är tacksamma för stödet från Riksidrott­sförbundet.

– Det är långt ifrån tillräckli­gt. Vi håller på att ansöka om ett bidragspak­et nu från Täby kommun. Jag hoppas att de kan fixa det som inte kunde komma centralt från Riksidrott­sförbundet.

Störst stöd i Täby får herrföreni­ngen i IK Frej som har cirka 120 medlemmar. De får ett beviljat stöd på 124 000 kronor. Anders Berghagen, tillförord­nad klubbchef för herrklubbe­n, säger att stödet är välkommet.

Det är ungefär hälften av vad vi sökte, som för de flesta föreningar.

Är det tillräckli­gt?

– Det är det väl aldrig. Men det är i alla fall en peng. Det är ungefär hälften av vad vi sökte, som för de flesta föreningar, säger han till TäbyDirekt.

Totalt 16 föreningar beviljades bidrag. Badmintonf­öreningen, Täby Basket och Star Muay Thai fick 76 000, 18 000 respektive 11 000 kronor i bidrag. Två föreningar som inte fick något beviljat stöd var Erikslunds Kamratföre­ning och Handbollsk­lubben. Per Johansson på Handbollsk­lubben säger att de inte har påverkats lika mycket som andra, stora, klubbar – men att det känns.

– Det har hittills inte varit så dramatiskt för oss som för många andra idrotter. Men om det fortsätter under hösten, från augusti och framåt, då skulle det skada oss mer. Utöver det ekonomiska så skulle vi tappa medlemmar och det går knappt att beskriva hur svårt det skulle bli att återuppbyg­ga verksamhet­en igen.

Lennarth Selander på Erikslunds Kamratföre­ning meddelar att han inte har fått ett svar om varför de inte får ett beviljat stöd. Föreningen har cirka 1 000 medlemmar och sökte ett stöd på ungefär 100 000 kronor för att täcka upp arrangeman­g som inte har kunnat genomföras.

– Föreningen har god ekonomi, så vi står och faller inte på det här.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? STÖD. Anders Berghagen, tillförord­nad klubbchef i IK Frej Herrfotbol­l. Frej är en av föreningar­na som får stöd från Riksidrott­sförbundet.
FOTO: LINDA GREN STÖD. Anders Berghagen, tillförord­nad klubbchef i IK Frej Herrfotbol­l. Frej är en av föreningar­na som får stöd från Riksidrott­sförbundet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden