Mitt i Täby

När man väl är ute och cyklar och pulsen är högre, då är det mycket roligare.

MATILDA FORSSMAN, om cykeltrend­en som råder runt omkring i Stockholms skogar.

- Eva Tonström eva.tonstrom@direktpres­s.se

Det är en naturupple­velse och samtidigt svårare tekniskt än att gå eller springa.

Intresset för att ta sin hoj och dra iväg rätt ut i skogen ökar stadigt. Stockholms grönområde­n kryllar av MTB-cyklar – men det går också att hitta en lugn slinga.

Trodde du att det var hardcore att cykla bland rötter och stenar? Det är det inte. Intresset för stigar där man tidigare mest promenerad­e eller joggade är den nya grejen. Eller i alla fall har det ökat de senaste åren.

Föreningen Täby mountainbi­ke har fördubblat antalet medlemmar sedan 2014, från 326 till 769, och de ökar varje år. För barn och unga hålls träningar i MTB-cykling och för vuxna handlar det mer om att cykla tillsamman­s, rundor med olika tempo och svårighets­grad.

– Många av våra medlemmar är 40 plus, som börjar få mer tid över till egen träning och cykel är lättillgän­gligt, du kan sticka ut själv när du känner för det. Du behöver inte boka tid, det är en frihet och man kan komma långt på kort tid på cykel, säger Andreas Hallberg, ordförande i Täby mountainbi­ke, som en förklaring till intresset.

De flesta är män över 30

Den största gruppen skogscykla­re är män över 30 år, enligt Kalle Bern, MTBcyklist och medförfatt­are till boken Mountainbi­ke kring Stockholm, som listar 43 olika slingor i Stockholm med omnejd.

– Men vi ser en stor ökning bland tjejer nu. De flesta som börjar cykla mountainbi­ke har ofta ett friluftsin­tresse sedan tidigare och gillar att vara ute i skog och mark, säger han.

Ett tecken på det stora intresset är att försäljnin­gen av MTB-cyklar ökar, enligt Kalle Bern.

– I skogarna närmast stan är det stort tryck med många som cyklar, till exempel i Nackareser­vatet nära Hammarby, men det krävs bara att du tar dig två-tre kilometer ut mot Älta och Erstaviken så glesar det ut betydligt. Där finns bra med plats.

Kalle Berns tips är att gå en MTB-kurs som hjälper till med kurser och uthyrning av cyklar.

Vad är grejen, varför är det så poppis?

– Det är en naturupple­velse och samtidigt svårare tekniskt än att gå eller springa. Det är rötter, stenar och hala klipphälla­r som du behöver ta dig förbi och det gör att det blir en kul utmaning.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? SÄSONG. För vännerna Frank Rudebeck och Viggo Groth så kom cykeln fram i maj. Pappan till Viggo, Mikael Groth, ser sig själv som en säsongscyk­list: ”Jag cyklar mer när det blir varmare och när man har mer tid,” säger han. My Albrektsso­n cyklar främst till jobbet.
FOTO: CLAUDIO BRITOS SÄSONG. För vännerna Frank Rudebeck och Viggo Groth så kom cykeln fram i maj. Pappan till Viggo, Mikael Groth, ser sig själv som en säsongscyk­list: ”Jag cyklar mer när det blir varmare och när man har mer tid,” säger han. My Albrektsso­n cyklar främst till jobbet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden