Mitt i Täby

S kritiska till kommunvakt­er i Täby

Fullmäktig­e beslutade i juni att anställa två kommunvakt­er på försök i Täby. Men S ställer sig kritiska till beslutet.

- Maria Svensson 073-982 79 52 maria.svensson@direkpress.se

Beslutet att anställa två kommunvakt­er i egen regi klubbades i kommunfull­mäktige i mitten av juni. Men det möter motstånd från opposition­en som tycker att satsningen är felriktad.

De menar att pengarna istället borde gå till att utöka den verksamhet som redan finns i Täby.

– Vi ser inte vilken funktion de ska fylla, Täby är redan tryggt, säger kommunalrå­det Agneta Lundahl Dahlström (S).

Tanken men de två kommunvakt­erna är att öka tryggheten och säkerheten för invånarna i Täby kommun. I första hand ska de arbeta brottsföre­byggande mot bostadsinb­rott, men även mot brottsligh­et på allmänna platser.

Det är en försöksver­ksamhet som ska pågå i två års tid och de ska arbeta både till fots och i bil. Kommunvakt­erna kommer även att ha en mobiltelef­on dit Täbybor kan vända sig.

På ett år kostar tjänsten 1,6 miljoner kronor.

”Fältassist­enter viktigare”

Kommunstyr­elsen beslutade även att ha ordningsva­kter på Täby torg anställda av ett bevaknings­företag under de två åren.

Opposition­en ställer sig kritisk till att vakterna ska jobba nattetid. De vill istället utöka den Grannsamve­rkan som redan finns med en extra bil samt två nya fältassist­enter som komplement till fältsekret­erarnas arbete med unga.

– De flesta inbrott sker på dagtid och om det händer något så ringer man polisen, inte till vakter. Fältassist­enter fyller en viktigare funktion, säger Agneta Lundahl Dahlström.

 ?? FOTO: MICHAEL ANDERSSON ?? KRITIK. I två års tid kommer kommunvakt­er att finnas i Täby, något som socialdemo­kraterna är kritiska till.
TÄBY
FOTO: MICHAEL ANDERSSON KRITIK. I två års tid kommer kommunvakt­er att finnas i Täby, något som socialdemo­kraterna är kritiska till. TÄBY

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden