Mitt i Täby

Sambo med barn – tänk på detta inför framtiden

JURIDIK · Vem ärver mig och min lägenhet när jag är sambo med två barn?

-

Vi är sammanboen­de och har två minderårig­a barn tillsamman­s. Jag undrar vad som sker med min bostadsrät­tslägenhet och mina pengar den dag jag avlider?

I det fall du skulle dö före din sambo så har din sambo rätt till bodelning. På begäran av sambon som överlever den andra kan samboegend­omen paret hade fördelas genom bodelning. Vad som utgör samboegend­om är sambors gemensamma bostad och bohag, om egendomen förvärvats för gemensam användning och inte genom gåva, arv eller testamente med villkor om att den ska vara enskild egendom. Som jag tolkar dig äger du ensam den bostadsrät­tslägenhet ni bor tillsamman­s i. Vid en bodelning skulle då din sambo ha rätt att ta över hälften av bostadsrät­tslägenhet­en.

Om ni skulle äga den med hälften vardera innebär bodelninge­n inte någon skillnad i ägarförhål­landena gällande bostaden.

Bodelninge­n innebär som mest en hälftendel­ning av den bostad och det bohag samborna ägde ihop, och i många fall äger sambor varsin hälft ändå. Trots detta ärver sambor inte varandra. Den andra halvan av bostaden som är din, samt dina pengar och liknande, ärvs istället av dina barn. I det fall de är myndiga när du går bort går arvet direkt till dem, i annat fall förvaltas dem av en förmyndare tills de fyllt 18 år.

I vissa fall kanske barnen vill avvakta med att få ut sitt arv så att den efterlevan­de sambon kan bo kvar. Då kan man avtala om detta och skriva skuldebrev så att barnen blir ersatta med beloppet av halva lägenheten när den säljs, alternativ­t när även din sambo har gått bort.

Det finns aldrig några garantier för att barnen vill eller har möjlighet att skjuta upp sitt arv. Det man som sambor kan göra då, om man vill skydda varandra, är att skriva ett inbördes testamente. På det sättet kan samborna ärva varandra när någon av dem går bort, och barnen kan ärva efter att båda gått bort om man så önskar. Barnen kan dock jämka testamente­t, men då får de bara laglotten, hälften av arvslotten.

I det fall du istället dör sist ärver dina barn dig.

 ?? Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familj@direktpres­s.se ??
Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familj@direktpres­s.se
 ??  ?? SKAPA DIN ANNONS! Beställ via webben Klicka på ”Privatanno­nser” på TäbyDirekt.se – eller gå dit genom att skanna qr-koden med mobilen!
SKAPA DIN ANNONS! Beställ via webben Klicka på ”Privatanno­nser” på TäbyDirekt.se – eller gå dit genom att skanna qr-koden med mobilen!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden