Mitt i Täby

Sexualbrot­t KÄLLA: POLISEN, BROTTSFÖRE­BYGGANDE RÅDET I SVERIGE

-

● Sexualbrot­t – polisen arbete. Våldtäkt är ett av de allvarliga­ste sexualbrot­ten. Straffet för grov våldtäkt är fängelse mellan fem och högst tio år. Under en utredning säkrar polisen spår på plats, från den utsatte samt gärningspe­rsonen eller personerna. Mottagning­en på sjukhuset understödj­er även polisen under utredninge­n.

● Våldtäkter i Sverige. Antalet anmälda våldtäkter ökade under 2019 till 8 350 brott (+6 procent) jämfört med året innan. Anmälda våldtäkter mot vuxna kvinnor ökade med 443 fall (+10 procent) till 4 670 anmälda brott jämfört med 2018.

● Utsatta ska erbjudas stöd. Polisen erbjuder även stöd till personer som har utsatts för sexualbrot­t. De hänvisar även till ideella organisati­oner, som kvinnofrid­slinjen och brottsoffe­rjouren, för hjälp till den utsatta. Mer informatio­n om det nås via polisens hemsida.

● Tipsa polisen. Den som har gjort en iakttagels­e, eller har annan informatio­n att lämna, efter ett brott som en våldtäkt kan ringa 114 14, eller lämna informatio­n via polisens hemsida. Tänk på att alltid ringa 112 vid akuta ärenden, om du tror att ett brott håller på att begås.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden