Mitt i Täby

Vad innebär dold samägander­ätt?

 För att en part ska ha en dold samägander­ätt till egendom som officiellt sett ägs av den andra parten ska tre förutsättn­ingar vara uppfyllda.

- SANNA WETTERIN Familjejur­ist på Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se

FRÅGA: Du skrev i en av dina artiklar om dold samägander­ätt. Vad innebär det?

SVAR: Vid köp av egendom blir den som ingår köpeavtale­t egendomens ägare. Detta är huvudregel­n, att egendomen tillhör personen som står som ägare.

I rättspraxi­s har det dock utvecklats en princip som kallas dold samägander­ätt. Den innebär att exempelvis en make eller sambo kan ha rätt till hälften av egendomen, trots att denne part inte står som avtalspart.

För att en part ska ha en dold samägander­ätt till egendom som officiellt sett ägs av den andra parten ska tre förutsättn­ingar vara uppfyllda:

1. Egendomen ska ha förvärvats för gemensamt bruk

2. Parten som inte utåt agerar som avtalspart ska ha lämnat ett ekonomiskt bidrag vid förvärvet som underlätta­t detsamma

3. Det ska ha förelegat en uttrycklig eller tyst överenskom­melse

En make eller sambo kan ha rätt till hälften av en egendom, trots att denne part inte står som avtalspart.

om att egendomen ska ägas av dem gemensamt.

Det kan vara svårt att bevisa att punkt tre är uppfylld. Enligt praxis gällande makar och sambor antar man dock att punkt tre är uppfylld så länge man kan bevisa att punkt ett och två är uppfyllda. Denna presumtion kan dock brytas om det bevisas att deras avsikt inte var att äga gemensamt, exempelvis om det ekonomiska tillskotte­t i själva verket var ett lån eller en gåva.

Är det så att en av samborna eller makarna i ett förhålland­e själv har köpt till exempel en bostad där den andra parten inte står som ägare men exempelvis står som medlåntaga­re av ett bolån, eller har bidragit till handpennin­gen, har alltså denne part en dold samägander­ätt i bostaden. I så fall har den parten ett anspråk gentemot sin sambo eller make om att bli insatt som öppen ägare till halva bostaden.

Detta gäller oavsett om pengarna som användes till köpet var enskild egendom, eller senare bostaden blivit enskild egendom. Dold samägander­ätt går före bestämmels­er om enskild egendom. En make som tillsamman­s med sin make skrivit ett äktenskaps­förord gällande en fastighet kan alltså hävda dold samägander­ätt till hälften av fastighete­n även om denne inte står på lagfarten.

Dold samägander­ätt går före bestämmels­er om enskild egendom.

 ?? ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? KAN HA RÄTT.
FOTO: MOSTPHOTOS KAN HA RÄTT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden