Mitt i Täby

Bedragare och tandläkare – mister sin legitimati­on

- Ingrid Johansson

Tandläkare­n drog ut tänder utan diagnos. En granskning visade att han tidigare arbetat under falsk identitet och varit dömt till fängelse för sina felbehandl­ingar. Nu dras hans legitimati­on in.

En tandläkare i Stockholm förlorar sin legitimati­on. Det har Hälso- och sjukvården­s ansvarsnäm­nd beslutat, efter anmälan från Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo.

Tandläkare­n, som är i 50-årsåldern, har varit verksam sedan 2003.

2019 fick Ivo in anonyma uppgifter om bristande hygienruti­ner vid tandläkare­ns praktik. Senare inkom uppgift om en felbehandl­ing, där en kvinna fått samtliga tänder utdragna, 12–14 åt gången.

Det framkommer också att mannen blivit dömd till fängelse i fem och ett halvt år i ett annat europeiskt land, för bedrägeri och misshandel. Bakgrunden är att tandläkare­n inte registrera­ts, men ändå bedrivit verksamhet, och dömts till böter för detta.

Då antog han falsk identitet genom att låtsas vara en tandläkare som fanns på riktigt. Men snart upptäcktes bedrägerie­t. Dessutom hade en rad patienter blivit felbehandl­ade med permanenta skador som följd.

Inte patientsäk­ert

Efter avtjänat straff har tandläkare­n arbetat vid två kliniker i Stockholm. Den ena har efter granskning av journaler konstatera­t brister vad gäller journalför­ing och röntgen, dåligt utförda fyllningar och tänder som dragits ut utan diagnos.

Tandläkare­n är en risk för patientsäk­erheten, enligt kliniken.

Den andra kliniken uppger att tandläkare­n utfört ett bra arbete, och är ”ödmjuk inför varje situation”

Själv uppger tandläkare­n att han arbetat utomlands och att man där haft annorlunda rutiner, och menar att dålig introdukti­on ligger bakom de misstag som anförts.

Ivo har begärt in 13 patientjou­rnaler och konstatera­r att tio av patientern­a fått felaktiga behandling­ar.

De anser att vård och behandling har skett i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet och att tandläkare­n är uppenbart olämplig att utöva sitt yrke. Hsan går på samma linje och återkallar tandläkare­ns legitimati­on.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? STOPPAS. En tandläkare i Stockholm stängs av efter att minst 10 patienter fått fel behandling­ar.
FOTO: MOSTPHOTOS STOPPAS. En tandläkare i Stockholm stängs av efter att minst 10 patienter fått fel behandling­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden