Mitt i Täby

Ligor går från inbrott till bedrägeri

Så rustas äldre mot lurendreja­re

- ROSLAGEN

I sommar blev en 90-årig man lurad på 85 000 kronor av två kvinnor som uppgav sig ringa från en bank. Telefonbed­rägerier ökat lavinartat, meddelar polisen i Södra Roslagen.

Under juni och juli månad förra året anmäldes fyra wishing-bedrägerie­r i kommunerna Vallentuna, Täby, Danderyd, Österåker och Vaxholm. Under samma period i år anmäldes 40 brott i samma kategori, meddelar polisen.

En ökning med 1 000 procent.

Senast i juli blev en man i 90-års åldern från Österåker utsatt. Han förlorade 85 000 kronor av sina besparinga­r, enligt anmälan till polisen.

– Det ska ha varit en kvinna som ringt upp och sagt att någon har gjort en låneansöka­n i målsägande­s namn. Sedan har de kopplat honom till en säkerhetsa­vdelning, och sagt att det var hans bank, säger Jonas Nilsson, kommunpoli­s.

– Sedan har de förmått målsägande att swisha i två omgångar för att säkra hans pengar. Det är ett typiskt och tragiskt exempel.

Fler anmäler brotten

Under de senaste två åren har Södra Roslagens polisområd­e varnat för bedrägerie­r mot äldre, något som Mitt i har rapportera­t om. Exempelvis i oktober förra året anmäldes 12 liknande bedrägerib­rott på en och samma dag i Täby.

Ökningen av brott kan även bero på att fler anmäler wishing-bedrägerie­r nu jämfört med tidigare, menar Nilsson.

– Ja, vid olika typer av informatio­nskampanje­r likt denna som pågått en längre tid hur man skyddar sig mot bedrägerie­r, så ser vi att uppmärksam­heten blir större och anmälnings­benägenhet­en ökar.

Samtidigt ser lokalpolis­område Södra Roslagen att antalet anmälda brott inom kategorin tillgrepps­brottsligh­et, som cykelstöld­er, inbrott i bostäder eller stölder ur fordon har minskat för samma period – med 50 procent.

Något som kan antyda att kriminella grupper har bytt profil.

– Tittar man på internatio­nella grupper så ser vi att de som tidigare har ägnat sig åt sådant som bostadsinb­rott nu istället begår bedrägerib­rott mot äldre.

Prata med de äldre

Han uppmanar allmänhete­n att informera och prata med äldre som ofta är utsatta.

– Vi ser i fler anmälninga­r som stannar vid försök att man har fått informatio­n via anhöriga, media, kommunen eller oss på polisen.

Men samtidigt är det ett det är svårt förebygga telefonbed­rägerier. Det finns tekniska utmaningar.

– Och hos äldre kan det finnas en sjukdomsbi­ld, som demens, som gör att man blir enklare blir utsatt, säger kommunpoli­s Jonas Nilsson.

 ?? FOTO: POLISEN SÖDRA ROSLAGEN ?? KOMMUNPOLI­S. Samtidigt som andra brott minskar så ökar wishing-bedrägerie­rna, berättar Jonas Nilsson, kommunpoli­s i polisområd­e Södra roslagen.
FOTO: POLISEN SÖDRA ROSLAGEN KOMMUNPOLI­S. Samtidigt som andra brott minskar så ökar wishing-bedrägerie­rna, berättar Jonas Nilsson, kommunpoli­s i polisområd­e Södra roslagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden