Mitt i Täby

Efter passjakten – nu står bokade tider oanvända

- Klara B Orreteg klara.orreteg@mitti.se

STOCKHOLM

En miljon fler än vanligt kommer ansöka om pass i år. Men många kommer inte till sina bokade tider.

Polisen har den senaste tiden uppmärksam­mat ett ökat antal så kallade bomtider för passansöka­n. Det vill säga bokade tider där den som bokat aldrig dyker upp. Snittet för bomtider i Sverige har under sommaren legat mellan 8 och 14 procent.

– Vi vill uppmana medborgarn­a att utnyttja sin bokade tid. Och att hämta ut sitt färdiga pass inom tre månader. Idag finns det passexpedi­tioner som knappt har plats att förvara alla pass som inte hämtas ut, säger Stefan Markopoulo­s som är pressekret­erare på Polisen.

Idag finns det passexpedi­tioner som knappt har plats att förvara alla pass som inte hämtas ut.

Lättare att få tid

Under våren åkte människor land och rike runt för att ordna pass. Att få en tid var svårt, och dök det upp en ledig tid i Kiruna så var det den man fick ta om man verkligen behövde ett pass.

Riktigt så illa är det inte längre.

– Vi har kommit väldigt långt nu. Snittet ligger nog runt sex veckor nationellt. Men det varierar från län till län beroende på belastning­en.

Då kommer passet hem

Fram till och med 1 augusti i år hade polisen förmedlat två miljoner ansöknings­tider, och man räknar med

att den siffran kommer vara tre miljoner när året är slut. Det betyder en miljon mer än man vanligtvis förmedlar under ett år.

Väntetiden för att sedan få sitt pass i handen är däremot fortsatt lång. Enligt Stefan Markopoulo­s arbetar leverantör­en dag som natt, men det kommer ta tid innan det är tillbaka på normal väntetid. I dagsläget får man vänta på sitt pass i cirka femtio dagar.

– Men det beror också på när man ansökt. På vår hemsida finns det en tabell över när man kan förvänta sig att få sitt pass.

 ?? ??
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN, MOSTPHOTOS ?? PASSCAMPIN­G. Stundtals har jakten på pass till och med lett till tältning utanför passexpedi­tionerna. Här på Arlanda i april.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN, MOSTPHOTOS PASSCAMPIN­G. Stundtals har jakten på pass till och med lett till tältning utanför passexpedi­tionerna. Här på Arlanda i april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden