Mitt i Täby

Fetma eskalerar bland stockholma­rna

AVSTÅND. Pandemin kan vara bidragande orsak

- STOCKHOLM

Obesitas är en sjukdom i sig och dessutom kopplad till andra kroniska sjukdomar som sänker livskvalit­eten och förkortar livet.

Fetma är en kronisk sjukdom som dessutom leder till andra farliga sjukdomar. Andelen stockholma­re med fetma ökar snabbt. Det visar siffror från Centrum för epidemiolo­gi och samhällsme­dicin.

Fler och fler stockholma­re utvecklar obesitas, eller fetma. Och ökningen går snabbt.

Det visar siffror från Hälsa Stockholm, en enkät som Centrum för epidemiolo­gi och samhällsme­dicin (CES) genomför vart fjärde år.

Över 14 procent har fetma

Enkäten skickades ut till cirka 47600 personer. Nästan 23 000 svarade. Svaren visar att andelen av Stockholms läns befolkning med obesitas under 2021 var uppe i 14,4 procent.

Den inhämtade informatio­nen från enkätunder­sökningen kommer sammanstäl­las och analyseras för att sluta i en rapport som publiceras våren 2023.

Förekomste­n av sjukdomen har ökat konstant de senaste 40 åren enligt såväl Folkhälsom­yndigheten som CES. Framförall­t ökar sjukdomen hos unga under 45.

”Oroväckand­e siffror”

I en webbrappor­t från CES uppger man att siffran för obesitas för vuxna under 45 år nu är uppe i 11,4 procent, jämfört med 8,5 procent år 2018. Den ökningen går att jämföra med åldersgrup­pen 45-64 där nu 17,5 procent har obesitas, jämfört med 15,3 procent år 2018.

– Det är oroväckand­e siffror. Obesitas är en sjukdom i sig och dessutom kopplad till andra kroniska sjukdomar som sänker livskvalit­eten och förkortar livet, säger Cecilia Magnusson, professor och verksamhet­schef på CES i webbrappor­ten.

Sjukdomen kan leda till en rad andra sjukdomar, däribland hjärt- och kärlsjukdo­mar, cancer och typ 2-diabetes.

Pandemin kan ha påverkat

Den snabbaste ökningen har skett de senaste tre åren, där pandemin har förändrat mångas sätt att leva och tillbringa sin vardag. Fler arbetar hemma och när pandemin var som värst höll träningsha­llar och gym stängt i stor utsträckni­ng.

Det här tror CES kan vara en av anledninga­rna till att länets befolkning i större utsträckni­ng utvecklat fetma de senaste åren.

Klara B Orreteg 070-493 27 68 klara.orreteg@mitti.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden