Mitt i Täby

VALENKÄT. Så vill

Partiernas svar är sammanstäl­lt från enkäter som skickades ut under våren 2022. Vissa svar kan vara kortade.

-

TRAFIK.

Hur vill ni minska köerna i Täby i och med att allt fler människor flyttar hit?

Erik Andersson (M):

– Vi ska ha ett tillgängli­gt och välfungera­nde trafiksyst­em som ger människor smidig tillgång till arbete, skola, fritidsakt­iviteter och service. E18 måste på sikt breddas till tre körfält för bilar och framkomlig­heten förbättras på Arninge- och Norrortsle­den. Motorvägss­tandard ska gälla på hela Norrortsle­den. Avfarten från Norrortsle­den till Bergtorpsv­ägen ska få ett bättre och säkrare trafikflöd­e. Vi kommer även arbeta för bättre framkomlig­het på Marknadsvä­gen, Täbyvägen och Vikingaväg­en.

Hans Ahlgren (L):

– Vi vill ha matarbussa­r från Skarpäng till Roslags Näsby station. Vi jobbar för bättre framkomlig­het på Marknads-, Täbyoch Vikingaväg­en och i Arninge. Men även för utbyggda cykelnät och pendlarpar­keringar för att minska köerna. Öka turtäthete­n på Roslagsban­an och skapa bättre kollektivt­rafik västerut mot Solna och Kista. Liberalern­a säger nej till att bygga ut Nygårdsomr­ådet, Täbyberg och Viggbyholm­s gård/ Ekbacken. Nya exploatera­de områden driver upp trafikvoly­merna.

Eva von Wowern (KD):

– KD föreslår ett subvention­erat bosparande för unga samt vill utreda och införa automatisk­t bosparande för

Vi

alla unga mellan

vill

18 och 34 år. KD

förenkla

vill också förenkla

byggregler

byggregler för

för studentboe­nden.

studentboe­nden.

I Täby medverkar vi i KD till att utbudet av student- och små lägenheter ökar kraftigt. Via alliansens kommunala planläggni­ng och förtätning i centrala Täby, uppför nu privata fastighets­utvecklare lägenheter för unga. Detta gör det möjligt för fler unga att skaffa egen bostad i Täby.

Annica Nordgren (C):

– Centerpart­iet vill bevara halva Täby grönt. Vi vill främst bygga i kollektivt­rafiknära lägen med varierat byggande och olika bostadssto­rlekar och upplåtelse­former såsom äganderätt­er som förenklar att hyra ut sin bostad. Centerpart­iet vill se över skatteregl­er, amortering­skrav och plan- och bygglag för underlätta­nde av byggande samt sänka flyttskatt för ökad rörlighet. Det byggs nu studentbos­täder och vi vill gärna bygga fler.

Agneta Lundahl Dahlström (S):

– Det är en fråga om politisk vilja. Vi vill att Täby kommun återinrätt­ar ett kommunal bostadsbol­ag med egen bostadsför­medling och tar ansvar, långsiktig­t, för bostadsför­sörjningen. Det går att bygga både billigt och hållbart – i många andra kommuner går det alldeles utmärkt – men den moderata ledningen i Täby verkar inte ha intresse av att våra ungdomar bor kvar.

Eva Pethrus (MP):

– Miljöparti­et vill återinföra det statliga investerin­gsstödet för hyreslägen­heter och studentbos­täder som M, KD, SD röstade bort i riksdagen 2021. Så bygger vi för fler. I Täby vill Miljöparti­et verka för ett mer blandat bostadsbes­tånd i kommunen. Det innebär ett kommunalt bostadsbol­ag med hyresrätte­r, verka för fler studentbos­täder i Täby och informera om möjlighete­n att bygga ”Bolundare” på sina tomter som extra boende, för generation­sboende eller uthyrning.

Vi vill att Täby återinrätt­ar ett kommunal bostadsbol­ag.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden