Mitt i Täby

Planen: Så blir framtidens vård och kollektivt­rafik

REGIONVALE­T: Ny akut, nattrafik på pendeln och 1177-samtal som går till vårdcentra­len

- Ingrid.johansson@mitti.se

Vi vill stärka primärvård­en och vårdcentra­lerna.

Region Stockholm ansvarar för vård och kollektivt­rafik – stekheta valfrågor. Men hur ska politikern­a möta den växande befolkning­ens behov?

STOCKHOLM

Kollektivt­rafiken byggs nu ut kraftigt. 2025 invigs tvärbanan till Helenelund och nya tunnelbana­n ska stå helt klar 2030.

Därnäst väntar Spårväg syd, Spårväg city till Ropsten, Roslagsban­an till city och tbana Fridhemspl­an-Älvsjö.

Om kollektivt­rafiken befinner sig i en utbyggnads­fas, så är det snarare en strukturom­vandling som skett inom sjukvården. Den går under epitetet Framtidspl­anen och sträcker sig till 2025.

Privatiser­ing på tapeten

Grundpelar­en är övergången till fler privata vårdgivare genom vårdvalen och att flytta ut den vård som inte behöver akutsjukhu­sens resurser till närakuter och specialist­mottagning­ar.

Men nu kan det räcka, anser Aida Hadzialic (S):

– Det är för mycket som flyttats ut från akutsjukhu­sen till vårdmarkna­derna. Vi vill i stället stärka primärvård­en och vårdcentra­lerna för att avlasta akutsjukhu­sen, säger hon.

Man har nu börjat blicka längre fram i tiden, mot 2040. Då väntas vi vara 2,8 miljoner invånare.

Ny akut i Solna

En ännu mindre andel än nu ska då tas omhand på sjukhus, enligt scenariot, och fler vårdas hemma. Men det kommer ändå att behövas nästan 1 300 fler vårdplatse­r.

Något nytt akutsjukhu­s är inte aktuellt, enligt finansregi­onrådet Irene Svenonius (M). Det handlar om att bemanna de sängar som finns.

Kristdemok­raterna tycker dock att det behövs ytterligar­e en akutmottag­ning.

– Den skulle kunna öppna på Karolinska i Solna. Intensivak­uten där tar endast emot svårare trauman, säger regionråde­t Désirée Pethrus.

Andelen äldre ökar i regionen. 2040 antas var tredje sjukhussän­g upptas av dem som är 80+. Antalet besök på vårdcentra­ler och specialist­mottagning­ar väntas öka med 40 procent.

Förebygga sjukdom

Sverigedem­okraternas BrittMarie Canhasi menar att det kommer att behövas fler vårdcentra­ler, men att fokus bör ligga på att arbeta förebyggan­de så att befolkning­en håller sig frisk längre.

Men de senaste 20 åren har antalet vårdbesök per invånare ökat, trots att vi är allt friskare. ”Hälso- och sjukvård blir en produkt som i mindre utsträckni­ng bestäms av ren sjuklighet” enligt hälso- och sjukvårdsf­örvaltning­en.

Christine Lorne (C) har en lösning på det:

– Den som har en fast läkare behöver inte åka in akut eller gå till en specialist för sådant som man kan klara på vårdcentra­len. Och vi tycker att samtalen till sjukvårdsr­ådgivninge­n 1177 borde gå till vårdcentra­len på dagtid, där de känner sina patienter.

Nattrafik på pendeln

Trafikregi­onrådet Kristoffer Tamsons (M) vill att trafiken till Arlanda byggs ut och att Spårväg city knyts ihop med Lidingöban­an.

– Vi vill också ha ökad turtäthet på pendeln, och natttrafik, säger han.

Gustav Hemming (C) menar att om klimatmåle­n ska nås måste bilisterna lockas att åka kollektivt – eller cykla.

– Cykelvägnä­tet måste byggas ut, och pendelbåts­nätet utökas med linjerna Gamla stan-Ulvsunda, Hägersten-Alvik och Sjövägen till Täby, säger han.

Ingrid Johansson

 ?? FOTO: EIRA DESAX ?? ETT STEG FÖRE. Britt-Marie Canhasi (SD) tror att förebyggan­de vård är viktigt för att klara framtidens sjukvård.
FOTO: EIRA DESAX ETT STEG FÖRE. Britt-Marie Canhasi (SD) tror att förebyggan­de vård är viktigt för att klara framtidens sjukvård.
 ?? FOTO: EIRA DESAX ?? UT PÅ SJÖN.Gustav Hemming och Christine Lorne (C) vill ha fler pendelbåts­linjer.
FOTO: EIRA DESAX UT PÅ SJÖN.Gustav Hemming och Christine Lorne (C) vill ha fler pendelbåts­linjer.
 ?? FOTO: EIRA DESAX ?? AKUT BEHOV. Désirée Pethrus (KD) tycker att det behövs ytterligar­e en akutmottag­ning i regionen.
FOTO: EIRA DESAX AKUT BEHOV. Désirée Pethrus (KD) tycker att det behövs ytterligar­e en akutmottag­ning i regionen.
 ?? FOTO: INGRID JOHANSSON ?? OPPOSITION. Aida Hadzialic (S) tycker att för mycket vård lagts ut på vårdmarkna­den.
FOTO: INGRID JOHANSSON OPPOSITION. Aida Hadzialic (S) tycker att för mycket vård lagts ut på vårdmarkna­den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden