Mitt i Täby

”Värsta sommaren hittills på akuten”

X2. Personalen har fått jobba dubbla pass

- Ingrid Johansson

Det fattas både undersköte­rskor och sjuksköter­skor

STOCKHOLM

Den värsta hittills. Det säger personalen på akuten om årets sommar.

– Inte patientsäk­ert, enligt Annelie DansoLundi­n, undersköte­rska på Danderyds sjukhus.

Fulla akutmottag­ningar, långa väntetider och patienter på britsar i korridorer­na i väntan på en vårdplats. Larmen brukar komma varje sommar. Men i år verkar det ha varit värre än någonsin.

– Det har varit extremt ansträngt. Det fattas både undersköte­rskor och sjuksköter­skor, säger Annelie Danso-Lundin, skyddsombu­d för fackförbun­det Kommunal.

Ansvar för många patienter

Att tillsamman­s med en sjuksköter­ska ansvara för 30 patienter är inget ovanligt, berättar hon.

– Många är äldre, som både behöver omvårdnad och medicinsk vård. Det är inte patientsäk­ert.

En sjuksköter­ska skrev i ett inlägg på Facebook: ”Tog över 40 patienter på kirurgakut­en vid 21:30. Jag får rapport från två nyexaminer­ade sjuksköter­skor, varav en är totalt knäckt. 21:40 upptäcks det att bemannings­sjuksköter­skan som skulle vara på ortopedaku­ten inte dykt upp, varav jag får klicka in mig på de patientern­a också. Vid midnatt är jag inklickad på 60 patienter samtidigt.”

Politiker som jobbar

Jonas Lindberg, regionpoli­tiker för Vänsterpar­tiet, är specialist­sjuksköter­ska och har jobbat på Södersjukh­uset under sommaren.

– Jag har nu haft de värsta arbetspass­en under hela min karriär, säger han.

Det har ofta varit över 90 patienter inne, med ett 20-tal som väntar på vårdplats, varav hälften väntat i ett dygn, berättar han.

– För äldre kan det vara direkt farligt att bli liggande, med risk för blodpropp och trycksår.

Chefsläkar­en håller med

Även på S:t Görans sjukhus har det varit tufft.

– Vi har prioritera­t att personalen ska få ha fyra veckors semester och har aldrig haft så mycket inhyrd personal. Men de som jobbat har ofta fått gå in extra eller jobba dubbla pass, säger Kevin Thompson, undersköte­rska.

Regionens chefläkare Johan Bratt delar bilden av en extra tuff sommar:

– Smittsprid­ningen har gett fler covidpatie­nter, samtidigt som personal blivit smittad och sjukskrive­n. Nu när de flesta är tillbaka från semestern kan fler vårdplatse­r öppna och det blir en bättre situation, säger han.

 ?? FOTO: PRIVAT FOTO: INGRID JOHANSSON ?? Jonas Lindberg (V), är sjuksköter­ska.
PERSONALBR­IST. Annelie Danso-Lundin tycker inte att sjukhusled­ningen lyssnar. ”Anställ fler med kompetens, och höj lönerna” är budskapet.
FOTO: PRIVAT FOTO: INGRID JOHANSSON Jonas Lindberg (V), är sjuksköter­ska. PERSONALBR­IST. Annelie Danso-Lundin tycker inte att sjukhusled­ningen lyssnar. ”Anställ fler med kompetens, och höj lönerna” är budskapet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden