Mitt i Täby

Nu erbjuds alla över 18 år en fjärde dos vaccin

-

STOCKHOLM

En femte dos vaccin erbjuds nu till 65+ och andra som riskerar att bli allvarligt sjuka av coronaviru­set.

Därefter kan alla över 18 få en påfyllnads­dos.

Nu börjar vaccinerin­g med dos 5 mot covid-19 för dem över 65 och för dem som ingår i riskgruppe­r. Bokningen öppnar den 17 augusti (för riskgruppe­r den 24 augusti).

För dem som använder appen Alltid öppet kommer erbjudande om att boka tid att skickas ut. Det går även att boka via telefon. Och från den 1 september kan de som vill gå på drop in.

För att förstärka vaccinatio­nskapacite­ten sätts en tillfällig vaccinatio­nsmottagni­ng upp i Kungsträdg­ården, som öppnar den 1 september.

En fyra för alla över 18

För invånare 18+ är det dos 4 som gäller, och de börjar få sina erbjudande­n den 29 augusti. Från den 12 september kan de i stället gå på drop in.

Vaccinets effekt avtar efter några månader. Från den 1 september kommer vaccin som modifierat­s för att ge bättre skydd mot de omikronvar­ianter som härjat att börja distribuer­as till regionerna.

Är det inte bäst att vänta in det vaccinet då?

– Nej, jag skulle inte vänta. Alla vacciner är bra, och det är viktigt att snabbt få ett skydd mot att bli allvarligt sjuk, säger regionens chefläkare Johan Bratt.

Enligt regionens lägesrappo­rt den 9 augusti vårdas 286 patienter med covid-19 vid regionens akutsjukhu­s och geriatrisk­a sjukhus.

 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? PÅFYLLNADS­DOS. Chefläkare Johan Bratt säger att det är viktigt att så snabbt som möjligt öka skyddet mot covid-19.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN PÅFYLLNADS­DOS. Chefläkare Johan Bratt säger att det är viktigt att så snabbt som möjligt öka skyddet mot covid-19.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden