Mitt i Täby

Slappare bajsregler i förorten

PLOCKA UPP. Var du bor avgör hur skötsam du behöver vara med din hund

- Michael Toll Klara B Orreteg

Hundägare utanför tulllarna kan i dag låta sina hundar bajsa fritt i naturen, utan att plocka upp efter sig. Men nu kan det bli ändring på det.

I stadens ”Allmänna lokala ordningsfö­reskrifter” står det att hundägare ska plocka upp förorening efter hund ”på samtliga gångbanor och parkvägar som utgör offentlig plats, dels andra offentliga platser”.

Men inte överallt. Ordningsre­glerna gäller nämligen bara innanför tullarna.

I ytterstan kan hundar tömma tarmen bäst de vill, utan att deras ägare behöver plocka upp efter dem, så länge inte avföringen ligger på en gångbana eller parkväg. Något knasigt kan tyckas. – Det är helt klart korrekt att det är konstigt. Det är klart att det ska vara samma regler överallt, säger Daniel Helldén (MP), trafikborg­arråd.

Ändring på gång

Trafiknämn­den ska nu besluta om ett förslag på att stadens lokala föreskrift­er ska ändras så att det blir förbjudet att lämna kvar hundars illaluktan­de korvar även utanför tullarna.

Trafikkont­oret skriver att det här skulle ge förorterna­s hundägare ”ett mer långtgåend­e ansvar att hålla stadsmiljö­n fri från förorening­ar” samtidigt som de poängterar att förslaget troligtvis inte kommer bidra till några stora förändring­ar. Det ska snarare ses som ett viktigt signalvärd­e.

Andreas Lindfors, 35, är ute och tar en promenad med Malish, en sjuårig Border Collie. Han hade inte en aning om att det var skillnad på var i stan hunden uträttar sin behov.

– Det låter konstigt. Men jag tror inte det nya reglerna gör någon skillnad. Det är allmänt känt att man ska plocka upp efter sin hund. Jag gör det oavsett om jag är i stan, i skogen eller ute på landet, säger han.

 ?? FOTO: MICHAEL TOLL ?? SKÖTER SIG. Andreas Lindfors och hunden Malish ser alltid till att plocka upp efter sig.
FOTO: MICHAEL TOLL SKÖTER SIG. Andreas Lindfors och hunden Malish ser alltid till att plocka upp efter sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden