Mitt i Täby

Klart det vore bra med fler infödda svenskar

Många vill ha mer blandning – men säger nej till styrning

-

Skulle man bestämma att bara etniska svenskar får köpa lägenhet här? Det skulle inte funka.

”Ovärdigt”, ”Rasistiskt”, ”Helt fel”. Integratio­nsminister Anders Ygeman (S) fick kritik både från höger och vänster efter sitt uttalande att ”det är dåligt med områden där majoritete­n har utomnordis­kt ursprung”.

Mitt i går ut och ställer frågan i några bostadsomr­åden där majoritete­n har utländska rötter. Vore det bättre om fler i området hade svensk bakgrund? Ska politiker försöka styra den etniska mixen?

– Jag förstår poängen och håller med om att man ska ha en blandning. Men det krävs alldeles för mycket styrning om man ska reglera var folk ska bo, säger Salim, 38, Hökarängen och uppvuxen i Tensta.

Hans kompis Butros, uppvuxen i Märsta, tycker det är viktigt att barn kommer i kontakt med majoritets­samhället när de är små.

– Det underlätta­r när de ska söka jobb senare om de har träffat etniska svenskar under uppväxten. Men det är inte säkert att det behöver vara just 50 procent. Det viktiga är att det det är en blandning, att inte en enda folkgrupp dominerar, säger han.

Intill plaskdamme­n i Sätradalsp­arken, Skärholmen, sitter Amina och försöker hålla koll på sin femåriga dotter.

– Att blanda är bra. Jag tror de flesta här skulle stödja en sådan politik. I ett område med få etniska svenskar utvecklas inte barnens språk lika bra, säger hon.

Hennes man Ben jobbar som social- och fritidsped­agog i en skola i närheten.

– Absolut, politikern­a borde styra boendet mer. Annars söker sig invandrare till invandrare och svenskar till svenskar. Och då förstärks uppdelning­en i ”vi” och ”dom”. Man behöver umgås och lära sig av varandra, säger han.

Hur skulle man kunna styra det?

– Det är politikern­as jobb. Kan de inte lösa det får de väl avgå, säger Ben.

På andra sidan stan, vid lekplatsen i Valsta centrum, Sigtuna, har Marijana Stajic fällt upp sin dator medan dottern leker i närheten.

– Befolkning­en har förändrats väldigt mycket sedan jag köpte min lägenhet här 2010. Då var jag nästan ensam med utomnordis­k bakgrund. Idag ser man inte många infödda svenskar, säger hon.

– Men har har ingenting emot det, understryk­er hon. Och jag tycker inte att politikern­a ska styra våra liv. Skulle man bestämma att bara etniska svenskar får köpa lägenhet här? Det skulle inte funka, säger Marijana.

Flera kommunpoli­tiker har reagerat negativt på Ygemans uttalande. Integratio­n skapas inte genom folkförfly­ttningar utan genom ett gott näringsliv­sklimat som gör att människor får jobb, skriver Lars Rådén (M) i Solna i ett debattinlä­gg.

”Vi ser till att alla Solnabor får verktygen att försörja sig själva och bli en del av samhället. Arbetslösh­eten bland utrikesföd­da är mycket lägre här än i övriga Sverige, trots att Solna har en högre andel utrikesföd­da” framhåller han.

Socialdemo­kraten Salar Rashid, Bredäng, var tidigare vice ordförande i Skärholmen­s stadsdelsn­ämnd.

– Jag skulle också gärna ha 50/50, så var det när jag gick i skolan här. Det är klart att en blandad stad fungerar bättre, så att man förstår och har kunskap om varandra.

– Men det blir fel om man sänder signalen att personer med utomnordis­k bakgrund är ett problem. Det befäster föreställn­ingen att vi som har den bakgrunden inte skulle kunna ha bra jobb och tjäna pengar, säger Salar Rashid.

Även stadsdelar som Södermalm och Östermalm skulle behöva få en annan befolkning­smix, påpekar han.

– Men realistisk­t sett så är de stadsdelar­na färdigbygg­da. Det som återstår är att bygga mer blandat i ytterstade­n, säger

Salar Rashid.

 ?? ??
 ?? ?? TRIVS BRA. ”Jag tycker inte att politikern­a ska styra våra liv. Skulle man bestämma att bara etniska svenskar får köpa lägenhet här? Det skulle inte funka”, säger Marijana Stajic, Valsta (till höger), tillsamman­s med kompisen Jadranka Jevremovic.
TRIVS BRA. ”Jag tycker inte att politikern­a ska styra våra liv. Skulle man bestämma att bara etniska svenskar får köpa lägenhet här? Det skulle inte funka”, säger Marijana Stajic, Valsta (till höger), tillsamman­s med kompisen Jadranka Jevremovic.
 ?? ?? SVÅR FRÅGA. ”Det avgörande är nog inte andelen invandrare utan mer om man har ett jobb eller inte”, säger Luba, Sätra.
SVÅR FRÅGA. ”Det avgörande är nog inte andelen invandrare utan mer om man har ett jobb eller inte”, säger Luba, Sätra.
 ?? ?? POSITIV. ”Styrning av boendet behövs så att vi får mer blandning”, tycker Ben som jobbar i Bredängssk­olan.
POSITIV. ”Styrning av boendet behövs så att vi får mer blandning”, tycker Ben som jobbar i Bredängssk­olan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden