Mitt i Täby

Upprepa inte samma misstag – behåll Östra!

-

Jag tror det är fel att lägga ner Östra station och förlänga via Odenplan. Historiskt sett har allt för mycket koncentrer­ats vid T-centralen och nu riskerar man att upprepa samma misstag med Odenplan; pendeltåg, grön linje, gul linje, Roslagsban­an.

Behåll Östra station men gräv ner den i nivå med röda linjen och låt byte ske på samma perrong.

Tunneln kan sen fortsätta med en station mellan Karlaplan och Östermalms­torg för att till slut nå Stockholm central.

Med detta uppnår man ett smidigt byte till t-banan för de som ska vidare söderut, samtidigt som röda linjen avlastas och byte till fjärrtåg möjliggörs.

Om Roslagsban­an dras via Odenplan är jag rädd för att förlängnin­gen från Molnby till Arlanda aldrig blir av. Systemet blir också mer sårbart ju mer som dras via Odenplan.

Skulle till exempel en brand ske så kan det riskera att lamslå nästan all tågtrafik norrut.

Jag förstår att man med sträckning­en via Odenplan vill få till en tvärförbin­delse men detta borde lösas genom att förlänga tvärbanan från Solna station till Danderyds sjukhus (endast 4,5 km). Själva perrongen kan placeras mellan befintlig t-bana och Mörby station.

Detta gör att resenärer från norrort kan byta till Tvärbanan vid Mörby och lätt ta sig till arbetsplat­ser i Solna och Sundbyberg utan att först behöva åka in till Odenplan och tillbaka ut igen.

I stället för att lägga ner Stocksund kan den tillfalla tvärbanan. På sikt bör man även låta hela Näsbyparks­linjen tas över av tvärbanan från Mörby.

Man får då bort den gren på Roslagsban­an som är spårvagnsl­ik och resterande två grenar kan få en högre kapacitet på den gemensamma sträckning­en in till stan.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Det är farligt att koncentrer­a för mycket kollektivt­rafik till en och samma plats.
FOTO: MOSTPHOTOS Det är farligt att koncentrer­a för mycket kollektivt­rafik till en och samma plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden