Mitt i Täby

Trots prisfallet – Täbybor lugna

BOSTAD. Fler köpare lägger skambud. Mäklare:

- Maria Svensson maria.svensson@mitti.se Anton Kyhlbäck anton.kyhlback@mitti.se

Jag är inte orolig, de kan inte höja räntan hur mycket som helst.

 Stigande räntor och fallande priser märks även på den lokala bostadsmar­knaden i Täby. Just nu fajtas köpare och säljare om var prisnivån ska ligga. Allt fler bjuder under utropspris. Men vissa objekt säljs fortfarand­e dyrt. Vi tog ett snack med de lokala mäklarna om hösten.

Nu har trenden med med de ökande priserna fått ett abrupt slut med stigande räntor och ett dystert världsläge. Något som även märks i Täby och grannkommu­nerna.

– Under co

TÄBY

De mest kapitalsta­rka köparna söker sig till Täby och de övriga roslagskom­munernaa, något som Mitt i rapportera­de under förra hösten. Det blev tydligt under pandemin, då bostadspri­serna nådde rekordhöjd­er – och mycket såldes. rona har det nästan varit för lätt att sälja hus, säger Thomas Harglin, mäklare på fastighets­byrån Åkersberga.

Väntar på nytt normalläge

Enligt samtliga mäklare Mitt i har talat med har de sett beteendefö­rändring. Innan semesterpe­rioden har ovanligt många objekt inte kunnat säljas, och ett vakuum har uppstått mellan köpare och säljare. Nu pågår en tyst dialog om var prisnivån faktiskt ligger.

– Vi väntar på ett nytt normalläge, säger Johan Hallquist, mäklare på Mäklarhuse­t Täby & Danderyd.

Även skambuden har blivit vanligare.

Allt fler köpare anser att priserna ligger lägre, samtidigt som säljarna anser att prisnivån fortfarand­e är hög.

– Problemet är att om jag kanske lägger ut ett hus för 10 miljoner eftersom grannhuset nyligen gick för det. Nu bjuder spekulante­rna 7 miljoner, för att man har läst på

Det är klart sjutton att många är nervösa för framtiden.

om hur det är på marknaden, säger Johan Hallquist.

Inte orolig över situatione­n De Täbybor som Mitt i pratat med är inte direkt oroliga över läget. En av dem är Ewa Perz som bor i Hägernehol­m som idag leker med barnen och den nya hundvalpen.

– Vi är nyinflytta­de och är glada att vi köpte när vi köpte eftersom vi ska inte flytta den närmsta tiden, men visst tänker man på hur det kommer bli, säger hon.

Oskar Levin köpte nyprodukti­on i Åkersberga nyligen, tills flytten är klar hyr han i Täby park med sambon. Han ser ljust på framtiden.

– Jag är inte orolig, de kan inte höja räntan hur mycket som helst, det har jag svårt att tro. Men det är klart att det blev mer än jag tänkt, men det går alltid upp och ner, säger han.

Inte i fritt fall

Mäklaren Johan Hallquist har varit med länge i gamet. Även han menar att det inte är ovanligt med upp- och nedgångar. En orsak till att priserna har sjunkit så snabbt uppges vara den ovanligt höga uppgången under pandemin.

– Nej, vi är inte i fritt fall på något sätt. Det tar bara lite tid att komma i nivå bara, säger han.

Men hur kommer det bli till hösten?

Under augusti startar en ny försäljnin­gsperiod, då utbudet spås bli högt eftersom många fastighete­r inte kunde säljas på grund av läget.

Thomas Harglin i Österåker berättar att de planerar ett 30-tal visningar under en söndag.

– Det är lite nervöst, hur det ska bli, säger han.

Hur menar du?

– Jo, men till råga på allt så har vi en elkris. Det är klart som sjutton att många är nervösa för framtiden, och det påverkar marknaden.

Även om fler objekt går till under utropspris så säljs det fortfarand­e, säger flera.

Sjunkit med 10 procent

Enligt Johan Hallquist i Täby har de ett exempel från i våras som visar att priserna fortfarand­e kan vara på nivå som under 2021.

– Ja, det var efter ukrainakri­get kom och det började bli oroligt på marknaden. Då sålde vi ett hus i Täby kyrkby för 16,2 miljoner. Rekordet var innan 15,7.

 ?? ?? INTE OROLIG. Ewa Perz tillsamman­s med dottern Maja och valpen Alfie. Ewa köpte nyligen en bostad i Hägernehol­m med
INTE OROLIG. Ewa Perz tillsamman­s med dottern Maja och valpen Alfie. Ewa köpte nyligen en bostad i Hägernehol­m med
 ?? FOTO: MÄKLARHUSE­T ?? Johan Hallquist.
FOTO: MÄKLARHUSE­T Johan Hallquist.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? familjen och är inte orolig för bostadspri­serna, då de vill bo kvar länge.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON familjen och är inte orolig för bostadspri­serna, då de vill bo kvar länge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden