Mitt i Täby

Våg av däckstölde­r i Roslagen

Polisen har fått in en våg av anmälninga­r om däckstölde­r Oväntat, menar polisen.

- Maria Svensson

I sommar har ovanligt många i Roslagen blivit av med sina däck. I Täby har 22 anmälninga­r kommit in till polisen.

– Jag blev själv överraskad över att det var så många. Det är lite fel säsong, säger Anders Enquist, brottsamor­dnare på lokalpolis­område Södra Roslagen.

Stölderna görs ofta på bilar med större dimension på fälgarna berättar han.

De sker främst nattetid och är fullbordad­e på knappa minuten. Det handlar ofta om stora värden och hjulen omsätts till snabba pengar.

– Om man inte är rädd om bilen så går det snabbt att få av däcken, de pallrar upp bilen med hjälp av stenar eller liknande och tar ofta alla fyra däck, säger han.

I Täby, Österåker, Vaxholm, Danderyd och Vallentuna har 51 anmälninga­r kommit in till polisen mellan den 1 juni och 18 augusti.

Statistike­n är dock enligt

polisen ett ungefärlig­t antal då det inte finns någon specifik brottskod för tillgrepp av just däck/hjul. De flesta är fullbordad­e brott, men det finns även försök till brott med i anmälninga­rna.

Anders Enquist menar att man som privatpers­on kan tänka på att inte förvara däck synligt, utan gärna inlåsta. Man kan även köpa låsmuttrar för att sänka stöldriske­n.

–Man kan försöka göra det svårt för tjuven genom att parkera nära en vägg, till exempel. På det viset gör man det svårare att komma åt däcken.

– Samtidigt är det svårt att skydda sig om man är bortrest eller om man står på en allmän parkering, säger han.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? STÖLDER. Flera privatpers­oner i Roslagen har nattetid blivit av med sina däck under sommaren. Bilden är en genrebild.
FOTO: MOSTPHOTOS STÖLDER. Flera privatpers­oner i Roslagen har nattetid blivit av med sina däck under sommaren. Bilden är en genrebild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden