Mitt i Täby

Festival för klimatet inför valet

Talare, utställare och musiker deltar

- Märta Lefvert

Vi tycker att klimatfråg­an får sorgligt lite uppmärksam­het.

Klimatet får för lite uppmärksam­het inför höstens val, anser engagerade lokalbor. För att uppmärksam­ma frågan ordnar de en festival i Vintervike­n den 3 september.

Vanligen är det musikgrupp­er som intar scenerna i Vinteviken­s trädgård. Lördag den 3 september blir det annorlunda. Då kommer en rad talare dit, för att ta upp klimatfråg­an ur olika perspektiv.

Först ut är Nina Wormbs, professor i teknikhist­oria på Kungliga Tekniska högskolan, som skrivit mycket om klimatfråg­an det senaste decenniet. Andra talare är bland andra Fredrik Holm från Gröna mobilister, Kali Andersson från Klimatpsyk­ologerna, Ola Schubert från Odla ihop och Alasdair Skelton, professor i geokemi och petrologi vid Stockholms universite­t, som bland annat forskar om klimatkris­en.

– Det är valår i år och vi tycker att klimatfråg­an får sorgligt lite uppmärksam­het. Nu uppmärksam­mar vi den med en festival, säger Liljeholms­bon Ingegerd Jansson.

Miljöorgan­isationer på plats

Hon är en av sex privatpers­oner som arrangerar Klimatfest­ivalen tillsamman­s. Flera av dem kommer från Klimatforu­m HägerstenÄ­lvsjö, ett nätverk som vuxit sig stort under året, andra från Vänsterpar­tiets lokala klimatgrup­p.

– Det var en sådan här festival för tio år sedan i Vintervike­n och det blev lyckat. Det känns väldigt roligt att göra något liknande nu, säger Ingegerd Jansson.

Festivalen pågår klockan 11–21. Utöver talen kan man ta del av utställarn­as material och prata med deras företrädar­e. Det är bland andra Jordens vänner, Fältbiolog­erna, Djurens rätt, Vintervike­ns bilpool, Odla ihop, Greenpeace och Hållbara Aspudden.

Vissa partier inbjudna

En del politiska partier är också på plats – Vänsterpar­tiet, Feministis­kt initiativ och Miljöparti­et.

– Det är inte en partipolit­isk festival, men vi har absolut tagit ställning för vissa partier. De partier som tar ställning i klimatfråg­an på ett positivt sätt, säger medarrangö­ren Nora Björklund till Tidningen Syre.

Och det blir faktiskt musik på festivalen också. Klockan 16 kliver Süperstar Orkestar upp på stora scenen – ett Stockholms­band som spelar romsk partymusik från Balkan.

 ?? ??
 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? SNART DAGS. Här blir det klimatfest­ival lördag den 3 september.
FOTO: YLVA BERGMAN SNART DAGS. Här blir det klimatfest­ival lördag den 3 september.
 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? INGEGERD JANSSON, en av sex som ordnar festivalen.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN INGEGERD JANSSON, en av sex som ordnar festivalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden