Mitt i Täby

Här kan den som renoverar hitta begagnat byggmateri­al

ÅTERBRUK. ”Vi är många som handlar kläder second hand, men byggmateri­al är ovanligt”

- SOLLENTUNA Tomas Stark

är bra för miljön, samtidigt som överskotte­t går till sociala hjälpproje­kt. ”Winwin!” säger Jonas Boström, initiativt­agare till den nya butiken i Bredden.

Det blir inte snittar och champagne, snarare saft och bullar.

 Återbruk av byggnadsma­terial

Butiken på Bergkällav­ägen 30 i industriom­rådet i Bredden öppnade i början av juli, men den 27 augusti är det dags för en rejäl invigning.

– Det blir lite jippo och så kommer Dogge Doggelito som själv har varit med i Colombia på ett skolbygge. Men det blir inte snittar och champagne, snarare saft och bullar. Vi vill inte ha kostnader, bara intäkter – och allt går till barnen i Colombia, säger Jonas Boström.

Han är nu på plats i Bredden för att packa upp varor och förbereda, tillsamman­s med Peter Persson som kommer att driva butiken med hjälp av volontärer och Per-Olof Allerth från Ankarstift­elsen.

Hittills består sortimente­t mest av sådant som olika tillverkar­e eller återförsäl­jare har skänkt.

– Än så länge är det mer som en byggoutlet, säger Peter Persson.

Produkter från rivningar

Där finns måleriprod­ukter som penslar och rengörings­medel men även en del virke och isolering i kallförråd­et intill själva butiken, plus läsglasögo­n och kläder. Det är nya produkter, kanske med ett ”skönhetsfe­l” eller överblivet material.

På sikt är tanken att andelen begagnat material ska öka, demonterad­e produkter från rivning eller ombyggnad som skänks från entreprenö­rer eller privatpers­oner.

– Fokus blir på byggföreta­g, men vi kommer att ta emot från privatpers­oner också. Någon kanske bygger nytt badrum eller bara byter handfat. Är det helt fungerande så kan det vara perfekt för någon annan att ta till landet eller om de ska bygga en attefallar­e, förklarar Jonas Boström, som har kontakter inom branschen då han driver färgbutike­n Blå Huset i Helenelund.

”Det behövs”

En stund efter att butiken öppnade klockan 10 kliver en nyfiken kund in, Lincoln Mokoena från Väsjön.

– Jag skulle till Röda Korset i Väsby men de hade inte öppnat, och jag hade sett skylten ute vid vägen så då jag åkte hit i stället. Bra koncept, bra för miljön. Vi är många som handlar kläder second hand, men med byggmateri­al är det ovanligt. Det behövs, på återvinnin­gen ser jag ofta att mycket bra grejer slängs, säger han.

Ny intäktskäl­la

Jonas Boström kom i kontakt med Ankarstift­elsen för fem år sedan i samband med ett skolbygge i Colombia.

– Jag har varit där och byggt tre gånger och i oktober åker jag igen för nya skolbyggen.

Sedan 2021 sitter han i styrelsen i Ankarstift­elsen, en insamlings­stiftelse med fokus på hjälparbet­e i Sydamerika. Den nya butiken är ett sätt att få in mer pengar.

– Samtidigt är det bra för miljön med återvinnin­g. Dessutom har vi ett fängelsear­bete som har hjälpt många till en omstart i livet. Att få jobb efter muck är en utmaning men här kan vi erbjuda dem en ingång till arbetsmark­naden och på så sätt hjälpa dem att lyckas i sin fortsatta rehabilite­ring. Så det är win-win-win! säger Jonas Boström.

 ?? FOTO: TOMAS STARK ?? PLATS FINNS. Peter Persson och Jonas Boström i kallförråd­et intill butiksloka­len. ”Vi har faktiskt redan sålt mycket av det virke vi fick in för några veckor sedan”, säger Peter Persson.
FOTO: TOMAS STARK PLATS FINNS. Peter Persson och Jonas Boström i kallförråd­et intill butiksloka­len. ”Vi har faktiskt redan sålt mycket av det virke vi fick in för några veckor sedan”, säger Peter Persson.
 ?? ?? POSITIV. Lincoln Mokoena (till höger) från Väsjön, i samspråk med Peter Persson, gillar initiative­t med en second hand-butik för byggmateri­al i Sollentuna.
POSITIV. Lincoln Mokoena (till höger) från Väsjön, i samspråk med Peter Persson, gillar initiative­t med en second hand-butik för byggmateri­al i Sollentuna.
 ?? FOTO: TOMAS STARK ?? REDAN SMYGÖPPNAT. Per-Olof Allerth, Peter Persson och Jonas Boström utanför butiksloka­len.
FOTO: TOMAS STARK REDAN SMYGÖPPNAT. Per-Olof Allerth, Peter Persson och Jonas Boström utanför butiksloka­len.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden