Mitt i Täby

Växtbasera­d skolmat minskar prischocke­n

- Jonas Norberg

Nu kör hösttermin­en igång i Stockholm. Livsmedels­priserna ökar generellt, men mest på kött- och mejeriprod­ukter. Kostnaden för animalier i skolköken är enorm. Att servera växtbasera­t som standard frigör pengar till bättre råvaror – med betydligt hälsosamma­re och miljövänli­gare skolmat som följd.

Cancerfond­en skriver på sin hemsida: “Hälsosamma matvanor kan se ut på många sätt, men grunden är att låta fullkorn, baljväxter (linser, bönor och ärtor), grönsaker och frukt ta plats på din tallrik varje dag.” FN framhåller att djurindust­rin är en huvudorsak till många av de allvarliga­ste globala miljöprobl­emen: klimatförä­ndringar, markförstö­ring, luftförore­ningar, vattenbris­t, vattenföro­reningar och förlust av den biologiska mångfalden.

Priset på kött- och mjölkprodu­kter har skjutit i höjden. Men det är produkter som skadar både elevernas hälsa och miljön. Skolköken bör därför bemöta matprischo­cken genom att erbjuda nyttig, god och härligt färgglad växtbasera­d mat som standard.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden