Mitt i Täby

En enkelbilje­tt på SL borde kosta 20 kronor

- Ej längre daglig SL-resenär

Halvera kostnaden för en enkelbilje­tt till 20 kr, alltså vad den kostade för några år sedan.

Vi närmar oss det nya normala efter pandemin och många reser inte till kontoret tillräckli­gt ofta för att SL:s månadskort ska löna sig. Det enda som SLpolitike­rna lyckats komma med så här långt är; dels en meningslös 10/30-biljett, som ger en tredjedel av resorna till 75 procent av priset.

Dels ett förslag på pristak som inte påverkar den som inte kommer upp i värdet av ett månadskort. Samtidigt så är det bilen som står för den största andelen av resandeökn­ingen i länet.

Inte så konstigt när en genomsnitt­lig resa på 25 kilometer tur och retur kostar 78 kr per person med SL, medan den med bil kostar knappt 50 kr räknat på 18,50 kr/mil, alltså samma schablonko­stnad som SL själva använder vid beräkning av försenings­ersättning. Utanför city har ju bilen dessutom oftast väsentligt kortare restid och inget problem med gles turtäthet. Rimligt vore därför att halvera kostnaden för en enkelbilje­tt till 20 kr, alltså vad den kostade för några år sedan, innan SL:s biljettpri­ser började höjas i mycket högre takt än inflatione­n.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden