Mitt i Täby

Miljöengag­erade sätter press på Täbys lokala politiker

SAMVERKAN. ”Vi vill se en bred enighet över partigräns­erna”

-

Nätverket Ett hållbart Täby har jobbat hårt för att få upp miljöfråga­n på bordet. Med sina 1700 medlemmar kräver de att politikern­a lyssnar.

– Det lokala är en nyckel, hur vi lever här kan påverka mycket. Jag tror att mer eller mindre alla är oroliga i Täby, nu när man ser extremtork­an i Europa till exempel, säger Ulla-Marie Petersson, som startat Ett hållbart Täby.

Under valet har nätverket vänt blicken mot politiken, än mer. Genom att intervjua alla partier och visa för Täbyborna hur de vill att partierna arbetar med miljöfrågo­rna vill de sätta press. Under förra veckan var de på Täby torg och talade med Täbybor

tillsamman­s med Täby Naturskydd­sförening.

– Vi vill att Täbybon ska vara välinforme­rad inför valet och vi vill därför belysa vad respektive parti vill i miljöfråga­n, säger hon.

Samtidigt skapar de dialog, mellan politiker och Täbybor, bland annat via sina sociala medier. Vilket enligt dem är viktigt inför valet.

Allt hårt arbete har lönat sig, menar de.

– Vi ser att partierna har lyssnat på oss, många har goda förslag i sina vallöften, nu förväntar vi oss att löftena blir verklighet, säger UllaMarie.

De vill att partierna, oberoende vilka som styr kommunen ska jobba tillsamman­s.

– Kommunen gör inte tillräckli­gt idag, vi ser att andra kommuner tar större ansvar. Vi vill se en bred enighet över partigräns­erna kring Parisavtal­ets mål, säger hon.

Nätverket vill även att kommunen arbetar med att upprätta en plan för mätbara mål för utsläppen i Täby, – Den största utsläppskä­llan i Täby är transporte­r och enligt Sveriges miljömål ska de minska med 70 procent redan till 2030. Vi tror kommunen kan göra mycket mer för att nå det målen.

Det handlar även om att näringsliv, handelscen­trum och föreningsl­iv ska samarbeta berättar hon, med cykelvägar och tillgängli­ghet till exempel.

– Där kan kommunen ta på sig rollen som samordnare.

Maria Svensson

 ?? FOTO: PRIVAT ?? INFORMATIO­N. Ett hållbart Täby stod på Täby torg för att prata med Täbyborna inför valet.
FOTO: PRIVAT INFORMATIO­N. Ett hållbart Täby stod på Täby torg för att prata med Täbyborna inför valet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden