Mitt i Täby

De reste en sommar – och tänker fortsätta

- Ingrid Johansson

Det är bra för miljön, och prisvärt.

STOCKHOLM

Saga Norman och Natasha af Rohlén är två av de 204 000 unga som fick en sommarlovs­biljett av SL.

Syftet med satsningen är att locka framtida resenärer.

I juni skickade SL ut 204000 sommarlovs­kort till regionens unga, födda 2004 – 2010. Kortet har gett dem fritt resande hela sommaren, fram till den sista augusti.

– Jag har åkt på det hela sommaren, runt hela Stockholm men mest i Nacka, på Söder och i Söderort, säger Saga Norman, 17, som bor i Saltsjöbad­en och går samhällspr­ogrammet på Värmdö gymnasium.

Hon tycker det varit bra att kortet gällt dygnet runt alla dagar, så hon inte behövt hålla reda på tider som med skolkortet.

Ny generation resenärer

Syftet med satsningen är, enligt SL, att ”tidigt fånga de yngre resenärern­a i syfte att skapa en trogen resenärssk­ara även på längre sikt”. Pandemin kan ha gjort att många vant sig av med att åka kollektivt, resonerar de.

Klasskamra­ten Natasha af Rohlén, 17, bor i Kummelnäs och tycker det är lätt att ta sig runt med kollektivt­rafiken, och tror att hon fortsätter åka kollektivt när hon blir vuxen:

– Det är bra för miljön, och prisvärt. Särskilt nu när bensinen är så dyr, säger hon.

Andra gången gillt

Ett sommarlovs­kort infördes också sommaren 2018. De blågröna politikern­a sa dock nej till en fortsättni­ng. Men nu hade de alltså ändrat sig:

– Vi är inte främmande för riktade satsningar mot vissa målgrupper. Vi tittar även på andra grupper, pensionäre­r till exempel, säger trafikregi­onrådet Kristoffer Tamsons (M).

Satsningen beräknas kosta cirka 70 miljoner kronor i uteblivna biljettint­äkter. Nu ska den utvärderas. ingrid.johansson@mitti.se 070-602 54 87

 ?? FOTO: FRED MILLER ?? RESENÄRER. Natasha Af Rohlén och Saga Norman har haft stor användning av sommarlovs­biljetten.
FOTO: FRED MILLER RESENÄRER. Natasha Af Rohlén och Saga Norman har haft stor användning av sommarlovs­biljetten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden