Mitt i Täby

Förslaget om adhd-screening sågas

M:s utspel anses kontraprod­uktivt

- Ingrid Johansson

Moderatern­a vill screena alla barn i utsatta områden för adhd, så att åtgärder kan sättas in tidigt och minska risken att de hamnar i kriminalit­et.

Screeninge­n kan ske redan vid fem års ålder, och hela skolklasse­r borde snabbtesta­s för att upptäcka adhd tidigare, menar finansregi­onrådet Irene Svenonius (M).

Hon hänvisar till en studie från 2015 som gjorts av Centrum för epidemiolo­gi och samhällsme­dicin, CES. Den visar att bland barn med rötter i Afrika, Mellanöste­rn, Sydvästasi­en och Asien är andelen som medicinera­r mot adhd mindre än i andra grupper.

Många skulle alltså ”gå under radarn”.

Lisa Thorell är docent vid Karolinska institutet och forskar om adhd. Hon tycker inte att förslaget är rätt väg att gå.

– Vi har redan ett stigma kring psykisk ohälsa i samhället, och det är extra stort i de här grupperna.

Förslaget är därmed kontraprod­uktivt, menar hon. I ställer för att bygga broar mellan föräldrar, skola och psykiatri bidrar det till att man känner sig utpekad och inte får förtroende för samhällets hjälpinsat­ser.

Gamla siffror

Johan Åhlén, enhetschef vid CES, påpekar att siffrorna i studien är från 2012, och att mycket har hänt vad gäller neuropsyki­atriska diagnoser sedan dess.

En ny rapport visar till exempel att antalet barn som fått en diagnos ökat kraftigt.

Men fortfarand­e finns det geografisk­a skillnader. Lägst andel barn med diagnostis­erad adhd finns på Kungsholme­n (2,4 procent) och högst i Nykvarn (7,6 procent).

Områden som RinkebyKis­ta, Spånga-Tensta och Skärholmen ligger alla strax under länssnitte­t. Samtidigt vet man att adhd är vanligare i socioekono­miskt utsatta grupper.

Om barn med invandrarb­akgrund mer sällan medicinera­r mot adhd är det väl inte så långsökt att tänka att de behöver identifier­as och få hjälp?

– Syftet från vårt håll är att skapa jämlikhet när det gäller vård och stöd. Men det är inte något jag tror att screening skulle lösa. Screening för psykisk ohälsa är outforskat, det finns inga säkra metoder, säger Johan Åhlén.

Lisa Thorell menar att man i stället borde komma med förslag på ökade resurser till Bup i utanförska­psområden.

– Det är lång kö till Bup. Om screening ger fler diagnoser, vem ska utreda och behandla? Ett mer effektivt sätt att motverka kriminalit­et vore att öka resurserna till skolorna i utsatta områden så att fler elever, med eller utan adhd, klarar kunskapsmå­len.

Irene Svenonius har avböjt att svara på frågor om screening-förslaget.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? UTSATTA. Den som har adhd har svårt att sitta still och koncentrer­a sig, vilket påverkar skolarbete­t.
FOTO: MOSTPHOTOS UTSATTA. Den som har adhd har svårt att sitta still och koncentrer­a sig, vilket påverkar skolarbete­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden