Mitt i Täby

S-ministrar kallar regionens vård för experiment­verkstad

”Marknadsst­yrning med vårdval och privatiser­ing är grundprobl­emet”

- Ingrid Johansson

Vi vill göra en historisk satsning på tre miljarder kronor om året.

 Personalbr­isten gör arbetsmilj­ön så dålig att många slutar. Det har blivit en ond cirkel. Men var ska man börja för att bryta den? Svårt, tyckte Lena Hallengren (S) som besökte Sös tillsamman­s med Mikael Damberg och Aida Hadzialic häromvecka­n.

STOCKHOLM

– Det här blir jättesvårt för Aida och hennes gäng.

Socialmini­ster Lena Hallengren och finansmini­ster Mikael Damberg träffade personal på Södersjukh­uset häromvecka­n för att förhöra sig om läget på akutsjukhu­sen.

De hoppas förstås att Aida Hadzialic (S), regionråd i opposition, ska ta över i Region Stockholm efter 16 år med borgerligt styre.

Den bild som vårdfacken målat upp fick Lena Hallengren att undra i vilken ände man ska börja: Personalbr­ist som leder till färre öppna vårdplatse­r och patienter som blir kvar på akuten, överbelägg­ningar, sämre arbetsmilj­ö och personalfl­ykt, i en ond cirkel.

Aida Hadzialic har dock analysen klar för sig. Det är marknadsst­yrningen, med vårdval och privatiser­ing, som är grundprobl­emet.

Kostar mer

Det orsakar merkostnad­er på 2,5 miljarder kronor om året på grund av högre ersättning­ar till privata vårdgivare, tusentals avtal som ska administre­ras, konsulter och inhyrd personal, enligt henne.

– Vi vill göra en historisk satsning på tre miljarder kronor om året för att öka bemanninge­n och öppna fler vårdplatse­r, genom att omfördela de resurserna, sa hon.

Hon menar att Region Stockholm har ett säreget vårdsystem med extremt många, och privata, vårdgivare.

– Det har inte öppnats en vårdcentra­l i egen regi sedan 2009.

Lena Hallengren tycker att Region Stockholm är en ”experiment­verkstad”:

– Det är angeläget att det inte blir modellen i fler regioner.

På Sös-akuten är personalom­sättningen 50 procent de senaste två åren. Att hela tiden introducer­a ny personal kostar på, sa akutläkare­n Lina Stålhane.

– Det handlar om lön, arbetstide­r och arbetsmilj­ö. Sedan krävs det bättre utflöde från akuten, med fler vårdplatse­r på alla nivåer. Och bättre styrning på inflödet. Det kan komma tio ambulanser till oss på en gång, i stället för att spridas på fler sjukhus.

Lönen först

Carina Hansen, Vårdförbun­det, anser man måste börja med lönen för att bryta den nedåtgåend­e spiralen.

– Med ökad lönespridn­ing och möjlighet att höja sin lön behöver man inte hoppa runt för att få upp den.

Sjukhusen har för snål budget, menar hon:

– I flera år har vi fått höra att de satsar mer pengar, men det är inget vi ser. Ersättning­en till sjukhusen skrivs upp med 1,5 procent om året, men samtidigt har vi effektivis­eringskrav på 4,6 procent.

Att Stockholm är en rik region påpekar Socialdemo­kraterna ofta. I vart fall har den landets högsta landstings­skatt.

Under pandemin har regionen dessutom fått extra statliga pengar, och redovisade i fjol ett överskott på 1,8 miljarder. Även i år ser det ut att bli ett miljardöve­rskott.

– Det provocerar lite att lägga pengarna på hög samtidigt med besparinga­r i vården, sa Mikael Damberg.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? SOCIALDEMO­KRATER. Socialmini­ster Lena Hallengren, regionråde­t Aida Hadzialic och finansmini­ster Mikael Damberg fick tips om vad som krävs för att stoppa personalfl­ykten.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ SOCIALDEMO­KRATER. Socialmini­ster Lena Hallengren, regionråde­t Aida Hadzialic och finansmini­ster Mikael Damberg fick tips om vad som krävs för att stoppa personalfl­ykten.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? HÖG PERSONALOM­SÄTTNING. Lina Stålhane, Mia Bergman och Pamela Andrew berättade om hur tidskrävan­de det är att hela tiden introducer­a nyanställd­a.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ HÖG PERSONALOM­SÄTTNING. Lina Stålhane, Mia Bergman och Pamela Andrew berättade om hur tidskrävan­de det är att hela tiden introducer­a nyanställd­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden